Трагедията на жезъла
Георги Милков | 13 Януари 2018 г. | 39 показвания | 0 коментара

Най-скъпият символ от Третото българско царство, който Борис III никога не държи в ръцете си

351 скъпоценни камъка - брилянти, рубини, смарагди и перли. Половин килограм злато и още толкова сребро и платина. Всичко събрано в едно невероятно ювелирно произведение. Замислено и изпълнено като секретна военна операция. Най-скъпият и вероятно най-трагичният подарък в новата българска история. Специално предназначен за един-единствен човек, който никога не ще го получи.

Жезълът на цар Борис III е артефакт с уникална история и най-ценният символ, съхранил се от времето на Третото българско царство. Той е част от колекцията на Националния военноисторически музей в София, но заради изключителната си стойност се налага да бъде пазен в трезора на БНБ.

Неотдавна сейфът с жезъла бе отворен специално за снимките на един от епизодите от поредицата “5 минути София”, в който се разказва неговата история. Премиерата ще е в кино “Одеон” този понеделник от 19 ч.

Предложението да се изработи жезъл за българския монарх идва през 1943 г. от Висшия военен съвет.

Поводът е

наближаващият

четвъртвековен

юбилей от

възкачването на

Борис III на трона

А идеята е царят, който е и главнокомандващ българската армия, да бъде провъзгласен за фелдмаршал. 

Генералитетът смята да изненада Негово Величество, като с присъждането на званието му връчи и адекватен символ - фелдмаршалски жезъл. Решено е всичко да се пази в най-строга тайна. Посветени са само отделни членове на Министерския съвет, чието съгласие е нужно, за да се осъществи проектът.

Военният министър генерал-лейтенант Никола Михов натоварва с изпълнението на деликатната мисия майор Георги Славомиров, който, за да се запази тайната, е командирован уж по друга работа в Германия. Истинската му задача е да получи информация от Вермахта за най-прецизния изпълнител на подобни ювелирни произведения и да се свърже с него.

Така поръчката за изработването на жезъла е дадена на немската фирма Gerb.Godet&Co, чийто директор се ангажира лично със задачата да достави от Амстердам нужните скъпоценни камъни.

Българската страна

трябва да осигури

златото

В Германия майор Славомиров се свързва с още един важен човек - д-р Ойфрид Нойбекер, който, за да изработи проекта, е поканен инкогнито в България. У нас германският специалист проучва орнаменти, използвани от ранносредновековната Преславска школа, и други хералдически символи и заедно с известния художник Димитър Гюдженов разработва идейния проект.

В първата седмица на юли 1943 година германската фирма е готова да започне работа по поръчката, след като е получила златото от България. Според архивните документи то е взето от запасите за зъболекарски нужди на Военносанитарната служба.

В средата на август макетът на жезъла вече е готов. Той е изработен в два варианта - официален и всекидневен. 

Тялото на официалния жезъл е сребърен цилиндър, покрит с червено кадифе, върху което се редуват в шахматен ред лъвчета и корони. В основата му има златно осмоъгълно разширение, богато гравирано с растителни орнаменти. Там е поставено и релефно изображение на орден “За храброст III степен”, 1 клас - личния орден на царя, получен за участието му в Първата световна война. Посвещението върху сребърна гривна гласи: “От българската войска по случай 25 години царуване 1918 - 3 октомври 1943”. 

В горния край на жезъла има второ златно разширение и още една гривна, на която пише: “На Негово Величество Борис III, цар на българите”. Следва платинен коронован

вензел, инкрустиран

с брилянти

Всичко изглежда безупречно до съвършенство.

На 28 август 1943 г. обаче телеграфните агенции разнасят новината за внезапната кончина на българския владетел. Всичко изглежда обезсмислено от трагичните обстоятелства.

В ювелирната фирма настъпва объркване заради вложените вече усилия и ценни материали, но от България потвърждават поръчката на обща стойност 148 229 германски марки.

През октомври 1943 г. българският военен аташе в Берлин

майор Тошо Дамянов

получава кутия,

облечена в бяла

естествена кожа,

коприна и кадифе

Върху капака има изображение на два кръстосани жезъла, увенчани с българския държавен герб, а под тях - миниатюрно изображение на огърлието на най-високия граждански орден в Царство България “Св. Св. Първоапостоли Кирил и Методий”. 

Вторият жезъл - всекидневният, е изработен от абаносово дърво във формата на нагайка заради хобито царя - конната езда. По него също има апликации и орнаменти от злато и сребро, а към нагайката е привързан трикольорен шнур от коприна и сърма. 

Ценният дар пристига в страната в края на 1943 г., но загубил смисъла на своето предназначениеq вместо бляскави церемонии той е обречен на мрачно забвение. Пътят му е изключително кратък -

от Министeрство на

войната до

подземията на БНБ

Поръчан и изработен в пълна тайна, освен неколцината посветени военни, за жезъла не знае никой - нито царското семейство, нито българската общественост. Добре защитеният трезор на банката спасява този уникален шедьовър не само от бомбардировките над София, но и от размирните години след войната.

Едва през 1947 г. при проверка на наличните ценности в БНБ облицованата с бяла кожа кутия е отворена. Това става с шперц, тъй като

оригиналният ключ е

останал у последния

началник на

Генералния щаб на

царската армия ген.

Константин Лукаш, а

той е екзекутиран

от комунистите две години по-рано.

През 1966 г., без да излиза от сейфа, жезълът на цар Борис става собственост на Националния военноисторически музей.

40 години по-късно кутията отново е отворена и светлината проблясва по златните орнаменти и скъпоценните камъни. Съкровището е отведено под охрана и с конвой до Националния военноисторически музей, където е изложено само за 4 часа при откриването на изложбата по случай 90-годишнината на музея. След което сигурната тъмнина на трезора отново обгръща задълго скъпоценния жезъл, останал завинаги недържан от ръката на царя.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Задържан е убиецът на 64-годишен плевенчанин, намерен мъртъв в изоставена къща в гр. Искър, където се самонастанил. Връстник на жертвата, той е местен, повдигнато му е обвинение за умишлено убийство и е в ареста за 72 ч. с прокурорско постановление, съобщи плевенската полиция в понеделник. Сигналът,

Принц Уилям заведе двете си деца Джордж и Шарлот в частното крило "Линдо" на болницата "Сейнт Мери" в Лондон, за да се запознаят с новороденото си братче. Принц Джордж все още бе облечен в училищната си униформа, а сестра му - принцеса Шарлот в синя рокличка. След като слезе от колата, принцесата нежно помаха на камерите.

Черно-бели спомени за незабравими и невероятни хора изпълват фоайето на Народния театър, а Издателска къща “Труд” и вестник “24 часа” разказват истории. Писателят Иля Велчев представи своя документален роман от близо 600 страници “Биографични снимки”. Той е изповед с истински истории на хора на изкуството, поезията и киното като Лили Иванова,

Това са изповедни думи на големия поет, писател и ...
Раздялата на режисьора Ники Илиев и Саня Борисова се оказа ...
На дербито между ЦСКА-София и „Левски“ (2:2) бомбичка уцели ...
От 5 до 15 години затвор може да лежи ултрасът, който рани ...
"Кой и с какво право надраска снимката?! Това не се издържа ...
Искате здраве и добро настроение - вземете си котка. ...
"Кой и с какво право надраска снимката?! Това не се издържа ...
"Левски" остана без десен бек за реванша с ЦСКА-София в ...
Димитър Бербатов ще прекрати кариерата си, ако не си намери ...
Популярният британски футболист Пол Китсън беше обявен за ...
Световноизвестния режисьор Джеймс Камерън все още се надява ...
Обратни заливат атракциона със закани и заплахи, след като ...
Виртуозният ни цигулар Веско Ешкенази отново е в България, ...
Александра Силва е дъщеря на бивш вицепрезидент на “Реал” ...
Певицата влиза в "Гласът на България" Повече няма да е жури ...
Пипа Мидълтън, по-малката сестра на херцогинята на Кембридж ...