В съвсем сериозно писмо артисти обявяват: Цирк правят депутатите, а в цирка се кове изкуство! (Обзор)

Артисти от цирка на акад. Балкански, който също подписа отвореното писмо

 Забраниха

в парламента

да оприличават

с тази дума хаоса

и измамите

 За последните

100 дни 9 пъти

тя е изречена

от трибуната

Кой прави цирк в България и защо е обидно, а вече и забранено да се изрича тази дума от депутатите?

Съвсем сериозен отговор на тези въпроси има в официално писмо, разпространено до Народното събрание и медиите от група прочути артисти на манежа. Сред тях са фамилиите Балкански и Кехайови. Към апела се присъедини и тв водещият Драго Драганов, който от години е артистичен директор на цирк “София”.

Циркът е изкуство, а не синоним на хаос, измами, долни и унизителни действия, както употребяват думата българските депутати! Затова и артистите настояват да не се злоупотребява с думата “цирк”.

В писмото те молят:

“...не ни

унижавайте, като

сравнявате вашите

действия с нашето

изкуство!

Ние, цирковите артисти, сме професионалисти, полагайки къртовски труд по един много добър, организиран и планиран начин, изцяло обратно на начина, по който се употребява думата “цирк”.

Ако при нас има хаос, артистите ще се нараняват изключително тежко всеки ден. В цирка сме едно цяло, като едно семейство.”

Възмущението идва от честото използване на изрази като “Това е цирк!”, “Голям цирк стана!” от трибуната на парламента, за да се опише ситуация на хаос или грозни политически нападки.

Депутати в пленарната зала  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И АРХИВ
Депутати в пленарната зала СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И АРХИВ

Проверка на “24 часа” от стенограмите от пленарните заседания показа, че само за последните 3 месеца работа депутати 9 пъти са оприличили поведението на колегите си в Народното събрание на цирк.

“Защото в крайна сметка ние тук няма да се превръщаме в панаир и

в цирк заради

намеренията на

някой чиновник

или на някое

министерство,

или на когото и да било другиго”, е заявил зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна на 6 октомври при разискванията за мерките срещу изпирането на пари.

Инициатор на писмото до парламента е Иван Владимиров, треньор в “Цирк дю Солей”. Драго Драганов разказва, че това е човек, който живее и играе в държави, в които има изключително отношение към цирковото изкуство, и затова използването на тази дума в грозния ѝ смисъл е неприемливо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене