Откриха фосили на дървета на 280 милиона години в Антарктида

еолози откриха фосили на дървета на 280 милиона години, които свидетелстват за най-старата известна полярна гора в Антарктида СНИМКА: Pixabay

Геолози откриха фосили на дървета на 280 милиона години, които свидетелстват за най-старата известна полярна гора в Антарктида, съобщи в. "Индипендънт".

Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън откриха древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора. Екипът преди намери фрагменти от 13 дървета на възраст над 260 милиона години. Това означава, че в района е имало гора преди появата на първите динозаври в края на пермския период, предава БТА. 

Полярната гора е расла на географска ширина, където вече няма растителност. Учените мислят, че растенията там трябва да са били много издръжливи. Те са живели половин година в пълна тъмнина, а след това до пет месеца на непрекъсната светлина.

През пермския период Антарктида е била много по-топла от сега. Навремето Белият континент е бил част от от суперконтинента Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Там са расли мъхове и папрати. Според геолозите през цяла Гондвана са минавали гори.

Проф. Гълбрансон каза, че специалистите знаят за фосилите в Антарктида от около 1910 г., но по-голямата част от района остава неизследвана

Факсимиле: индипендънт
Факсимиле: индипендънт
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене