Излезли от строя спътници ще бъдат взривявани с лазер в орбита

Китайски учени заявиха, че взривяването на излезли от строя спътници с помощта на гигантска лазерна пушка е единствената възможност космическото пространство да бъде почистено бързо от тях СНИМКА: Pixabay

Китайски учени заявиха, че взривяването на излезли от строя спътници с помощта на гигантска лазерна пушка е единствената възможност космическото пространство да бъде почистено бързо от тях, съобщи Лайф.

Експерти от университета в Сиан, Китай, заключили, че не е нужно средно големи спътници да бъдат сваляни от орбита като космически боклук - достатъчно е да бъде построена огромна свръхмощна лазерна пушка, която да ги изгори директно в космоса, предава БТА.

Учените смятат, че друг толкова ефикасен метод за почистване на космическото пространство не съществува, като се има предвид, че на околоземна орбита кръжат не по-малко от 500 000 космически обекта и боклуци, от които се следят и класифицират едва 22 000.

По мнението на китайските експерти, след 5-10 години голяма част от космическите боклуци ще се превърнат в сериозен проблем - от космическото бунище ще са засегнати не само космическите апарати за граждански цели, но и спътниците с военно предназначение.

Върху какво ще е базирана свързаната с космическия лазер технология, кой ще участва в осъществяването на проекта и колко ще струва уникалното технологично решение, не се уточнява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене