Теодор Ушев за първи път с изложба в София, представя потапяща инсталация

Теодор Ушев

Рисунки върху спасителни термични одеяла, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност - това ще включи в новия си авторски проект Теодор Ушев. Името му е “Като в тъмно огледало” (на англ. In the mirror, dimly) и той ще бъде провокация към публиката тя да търси скритото послание, различната гледна точка и смисъла отвъд привидното.

Това е и първият самостоятелен проект, който Ушев подготвя извън киното в страната ни. Той е сред най-добрите ни аниматори, от години работи в Канада, а миналата година беше сред номинираните за “Оскар” за късометражната анимация по разказа на Георги Господинов “Сляпата Вайша”.

С новия му проект българската публика за първи път ще може да се потопи в изкуството. Това ще стане с потапяща инсталация - едно от най-иновативните и атрактивни течения във визуалното изкуство. При този вид инсталации с помощта на специална каска – очила, зрителят влиза в алтернативна среда и добива визуално илюзията, че е част от действието.

Ушев ще използва още една различна техника за новия си проект - миксираната реалност. При нея се добавят триизмерни картини и образи, които се смесват със заобикалящата ги среда.

Изложбата “Като в тъмно огледало” се открива в столицата на 20 февруари и ще остане в Софийската градска художествена галерия до 11 март. Посетителите ще могат да видят и нов филм на Ушев.

Една от инсталациите, която ще бъде показана в изложбата в София.
Една от инсталациите, която ще бъде показана в изложбата в София.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене