Морган Фрийман получи почетна награда от Гилдията на филмовите актьори

Морган Фрийман беше издокаран с черна бейзболна шапка СНИМКИ: Ройтерс

Морган Фрийман се качва за първи път на сцена на 8-годишна възраст и още тогава решава, че иска да стане актьор. Над седем десетилетия по-късно 80-годишният холивудски ветеран е удостоен с приз за цялостно творчество от американската Гилдия на филмовите актьори, предаде Асошиейтед прес.

Актрисата Рита Морено, която връчи почетната награда на Фрийман, определи ветерана не само като актьор, разказвач, продуцент и филантроп. "Този човек е национално съкровище", заяви Морено.

Благодарствената реч на Морган Фрийман беше кратка. От сцената актьорът, "издокаран" с черна бейзболна шапка, сподели, че няма да се опитва да изрежда всички, на които дължи благодарност, защото не може да си спомни имената им. "За мен тази награда е повече от чест. Тя означава място в историята", каза ветеранът.

Зад сцената Морган Фрийман сподели, че в професионален план за него е било особено трудно в началото на 80-те години на миналия век, предава БТА.

"Тогава мислех, че моите 15 минути слава са изтекли. Трябваше да си намеря работа. Дори вече обмислях да се откажа, но точно тогава се случи нещо. Появи се Пол Нюман", спомня си Фрийман.

Съвместната им работа над драмата "Хари и синът му" (1984) се оказва повратен момент в кариерата на Морган Фрийман.

По-рано ветеранът сподели, че при провал като актьор е мислел да стане шофьор. Това наистина се случва, но само на екран - във филма "Да возиш мис Дейзи". За ролята си Морган Фрийман получава номинация за "Оскар".

Актьорът ветеран преди е отличаван с призове за цялостно творчество от Американския филмов институт и Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус". Фрийман е номиниран за "Оскар" пет пъти. Печелил е най-престижното киноотличие за актьор в поддържаща роля за изпълнението си в "Момиче за милиони" (2004).

Сред предишните носители на приза за цялостно творчество на американската Гилдия на филмовите актьори са Деби Рейнолдс, Каръл Бърнет, Бети Уайт, Елизабет Тейлър, Сидни Поатие, Джордж Бърнс, Джеймс Ърл Джоунс, Лили Томлин.

Актрисата Рита Морено връчи почетната награда на Фрийман
Актрисата Рита Морено връчи почетната награда на Фрийман
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене