Джилиан Андерсън напусна "Досиетата Х", без нея сериалът няма да има втори сезон

Актрисата се сдоби със звезда на Алеята на славата в началото на 2018 г.

Едва ли има човек, който да не е гледал нито един епизод от сериала “Досиетата Х”. И това е така не само заради заплетените и мистериозни сюжети, въртящи се около откриването на извънземни, но и заради химията между лекарката Дейна Скъли и агента от ФБР Фокс Мълдър. Те се превърнаха в една от най-култовите кино двойки като Кейт Бекет и Ричард Касъл, Ейдриан Монк и Натали Тийгър или Сийли Буут и антрополога Темперънс Бренан. Само че феновете на “Досиетата Х” ще трябва да свикнат с липсата на Скъли. Актрисата Джилиан Андерсън, която влиза в нейния образ, официално обяви, че се отказва от ролята преди седмица.

“Време е да върна

обратно на

закачалката шапката

на Дейна Скъли

Наистина. Изчерпана съм и това е краят”, казва тя. Загатва за решението си още през октомври по време на фестивала Комик кон в Ню Йорк. Тогава никой не обръща внимание на думите ѝ, защото за феновете Андерсън е едно с Дейна Скъли и напускането ѝ на сериала никак не им се струваше реалистично.

“Мисля, че създадетят на “Досиетата Х” Крис Картър сам ми каза, че при първото продължение от шест серии сякаш се учехме да ходим отново, а с новия 11-и сезон, който има 10 серии, забързахме темпото и направо започнахме да тичаме”, допълва Андерсън. Тя дори не била сигурна, че иска да се връща в “Досиетата Х”. (Сериалът имаше 14-годишна пауза. 9-ият му сезон завърши през 2002 г., а 10-ия беше излъчен през 2016 г. - б.р.)

Въпреки колебанията си Андерсън приела да влезе обратно в кожата на Скъли от любопитство. Чудела се как ли ще се заплете сюжетната линия около персонажа ѝ. Освен това била убедена, че 10-ият сезон, който има само 6 серии, ще бъде последен. “Затова се съгласих да участвам в него и казах: “Да, ще го направя”, спомня си актрисата. Останала доста изненадана, когато ѝ казали, че ще снимат 11-и.

“За какво говорите?

Съгласих се да

участвам само в

един”,

отвърнала на продуцентите Андерсън.

Те едва ли очаквали този отговор, имайки предвид, че тя е част от “Досиетата Х” още когато сериалът дебютира по “Фокс” през 1993 г. Тогава Андерсън е едва 25-годишна. И досега обаче е най-често асоциирана с образа на Дейна Скъли. Благодарение на него се сдобива със “Златен глобус” и “Еми” за главна женска роля.

Изобщо не била подготвена за ефекта, който ще има над живота ѝ, участието в толкова успешна продукция. “Беше сякаш си в центъра голяма вихрушка”, спомня си актрисата.

Екранната химия между нея и партньора ѝ Дейвид Духовни е една от причините толкова много хора да гледат сериала. “Връзката ми с него е специална.

Чувствата ми към

Духовни определено

са се променяли през

годините,

но съм му много благодарна. Да имам възможността да играя толкова необикновена роля, колкото тази на Скъли, и да имам до себе си такъв добър партньор, е нещо наистина специално”, казва Андерсън.

Крис Картър, създателят на “Досиетата Х”, не смята да продължава сериала без образа на Скъли.

Това означава, че Духовни също ще трябва да се сбогува с героя си Мълдър. Актьорът се шегува, че много пъти е опитвал да го направи, но все безуспешно. Припомняме, че Духовни напусна сериала след 8-ия му сезон, като в 9-ия се появи само в 2 епизода.

Неговата липса не доведе до свалянето от екран на “Досиетата Х”. “Всички продължиха с продукцията без мен”, казва Духовни. Въпреки това напълно подкрепя решението на екранния си партньор. “За мен е добре, независимо дали това ще е краят на сериала, или не”, допълва той.

Андерсън не смята да се отказва от актьорската си кариера, въпреки че обяви напускането си на сериала “Американски богове”. “Браян Фулър и Майкъл Грийн също няма да се появат в него”, допълни тя. Двамата мъже напуснаха, след като се скараха с продуцента за бюджета на втория сезон.

Актрисата е готова за нови филмови начинания. Това е и главната причина, която изтъкна, за напускането на сериала. Заради “Досиетата Х”

нейният график е

зает със снимки

месеци наред,

като така не ѝ позволява да се захване със следващи проекти.

Възможно е обаче Андерсън да е взела това решение, защото не е доволна от сюжета на сериала. Много от зрителите също са разочаровани и смятат, че 10-ият сезон е блед имитатор на останлите. “Има много причини, поради които може би не успяхме да си свършим работата по най-добрия начин. Една от тях е големият период от време между 9-и и 10-и сезон. Мисля, че последният беше твърде кратък за развитие на действието”, казва Духовни.

Все пак феновете на сериала ще могат да се насладят на новите му 10 серии. От 3 януари започна излъчването на 11-ия и най-вероятно последен сезон на “Досиетата Х”.

За ролята си на Дейна Скъли Андерсън печели “Златен глобус” и “Еми” за главна женска роля.
За ролята си на Дейна Скъли Андерсън печели “Златен глобус” и “Еми” за главна женска роля.
Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън в ролите на Фокс Мълдър и Дейна Скъли
Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън в ролите на Фокс Мълдър и Дейна Скъли
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене