Как да разпознаем социопатите сред приятелите си

С него ще си прекарвате добре, но ще ви се наложи да платите висока цена. Той ще ви се усмихва, ще ви забавлява с остроумните си шеги, ще ви прави комплименти. Но когато престанете да сте му интересни, просто ще ви спретне някой кален номер. Ще ви зареже. Ще ви предаде. Ще ви забие нож в гърба. И ще ви остави да се чудите какво се е случило и къде сте сгрешили. Психолозите наричат тези хора социопати.

Социопатията е разстройство в поведението, при което личността (социопатът) нарушава или игнорира правата на хората около себе си и отказва да приеме нормите на обществото. Казано накратко, това е човек, който генетично е лишен от съвест.

От хилядолетия в човешкия геном са се трупали качествата на човечността. Днес нервната система и тялото вече са приспособени към социализацията – към възпитанието, към определени нравствени форми и т.н. Според учените при социопатите още при зачатието се случва генетично нарушение, което не позволява в мозъка да се формират качествата, наследени от колективната памет. За децата социопати е характерна високата самооценка, съпътствана от прекомерна агресия към околните (на практика към всички). Без да се замисля това дете ще хвърли камък по минувач, ще измъчва улично коте, ще се сбие жестоко с приятел, ще открадне пари. Колкото по-голямо и умно става детето, толкова по-жестоки са постъпките му. Целият текст продължава ТУК.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене