Гугъл маха опцията “Прегледай изображението” (обзор)

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Поводът е споразумение със снимковия портал “Гети”

Вече ще е по-трудно да се свалят снимки, намерени в търсачката за изображения на гугъл, предаде Би Би Си. Причината е споразумение с портала за кадри “Гети”, в чиито условия влиза премахването на бутона “Прегледай изображението”.

Нововъведенията бяха пуснати преди дни, а поводът е от 2017 г. Тогава “Гети” подаде оплакване срещу гугъл до Европейската комисия. В него пишеше, че търсачката за изображения улеснява хората в намиране и сваляне на снимките им, без да са купили лиценз. Това е голям проблем за “Гети”, чиято сфера на дейност е да събира снимки от фотографите си и да ги продава на различни бизнеси и медии. Според компанията, макар опцията на гугъл да показва кадри не с високо качество, а и с воден знак, хората ги намирали, без да влязат в сайта им.

Като част от споразумението гугъл премахна бутона “Прегледай изображението”. След въведената промяна потребителите трябва да влизат в сайта, в който е качен кадърът, за да го свалят. Нещо повече, още преди да изберат опцията да видят снимката в страницата, където е ъплоудната, излиза предупреждението “Изображенията може да са предмет на авторски права”.

Друга промяна в търсачката за изображения на гугъл е премахване на опцията за намиране по визуално подобни кадри. С нея бе лесно човек да намери снимка с висока резолюция и без воден знак, след като вече се е натъкнал на маркирана.

Нововъведенията срещнаха голям отпор сред потребителите. Мнозина критикуваха търсачката и посочиха, че сега работата им с нея ще е затруднена.

Други предложиха алтернативни методи - използване на яху или бинг за интернет запитвания. Има и трети вариант - човек да използва опциите на браузъра си. В този на гугъл хром е достатъчно да се натисне дясното копче на мишката, чийто курсор трябва да е поставен на изображението. След това се избира “Отваряне на изображението в нов раздел”. Ефектът е копие на махнатия бутон “Прегледай изображението”.

Опцията “Търсене на изображението през гугъл” пък помага да се намерят визуално подобни кадри с по-добро качество и големина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене