Теодор Ушев представя първия си голям проект извън киното "Като в тъмно огледало"

Теодор Ушев  СНИМКА: Архив

Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало"/ In the mirror, dimli/. Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия /СГХГ/. Откриването е в 18.00 ч., съобщават от екипа.

Първият самостоятелен голям проект, който Ушев подготвя у нас извън киното, е провокация към публиката да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка. Изследвайки темите за суетата, лъжата и спасението като личен и обществен акт, авторът "надписва" картините си със скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина. С перифрази и препратки към части от свещените текстове "Еклесиаст" и "Коринтяни", "Като в тъмно огледало" е разсъждение върху смисъла и безсмислието на живота отвъд привидното.

В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България "потапяща" инсталация /immersive installation / - едно от най-новаторските и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска - очила, зрителят е въвлечен в алтернативна среда, добива оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях.

Ушев ще използва и експерименталната технология миксирана реалност /mixed reality/ в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигиталните обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време. Авторът прилага иновативна технология, специално разработена за инсталацията от датското студио Nvrmind. Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова.

В рамките на "Като в тъмно огледало"/ In the mirror, dimli/ Теодор Ушев ще създаде филм, който може да бъде видян в галерията, както и изложба на обектите с изображения, от които са създадени те.

Куратор на изложбата е Аделина Филева, продуцент - Десислава Бинева. Организатори са фондацията "Моменти" и "Кидс хаус". Проектът е финансиран по програмата "Култура" на Столичната община, в партньорство със СГХГ и Националния филмов борд на Канада /NFB/.

По покана на държавни и частни организации Теодор Ушев има реализирани подобни инициативи, изложби и инсталации в различни държави по света - в Барбикан в Лондон /Великобритания/, Музея на цивилизациите в Квебек, /Канада/, Градската галерия на Утрехт /Холандия/, Любляна /Словения/, Токио /Япония/, Сан Франциско /САЩ/, Анеси /Франция/ и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене