"Ведомости“: Как руските интернет тролове завоюваха умовете на американците

СНИМКА: Pixabay

Как руските интернет тролове завоюваха умовете на американците описва руският ежедневник “Ведомости“. Материалът започва с примера за разпространение на фалшива новина в Деня на Благодарността за отровни пуйки в известна верига магазини.

Оказва се, че в разпространяването на тази фалшива новина в социалната мрежа „Туитър“ спомагат доста постове от акаунти свързани с руската „фабрика за тролове“, която в последствие става част от обвиненията на специалния прокурор Мюлер за намеса на Русия в изборите за президент на САЩ през 2016 година.

Подобни фалшиви новини за всяване на паника са били само проба и учение да се види до къде може да стигне пропагандата в социалните мрежи. Според експерт по руската информационна война от неправителствената организация „Чатам Хаус“ „дълго преди да се съсредоточи върху президентските избори през 2016, Русия е проверявала своите способности“. Почти 100 акаунта от тези, участвали в разпространението на фалшивата новина за отровната пуйка са били от 2700-те, които „Туитър“ деактивира в края на миналата година.

Американското издание Wall Street Journal (WSJ)е открило 221 641 поста направени от блокираните в последствие акаунти.

Кампанията по дезинформация започнала още в средата на 2014 година, като в края на 2015 година според Министерство на правосъдието на САЩ са направени повече от 2.4 милиона поста от руски ползватели на социалната мрежа. Именно през 2015 година са създадени болшинството от тези акаунти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене