Папийонките - не на точки, нито на каре, а от дърво

Дървените папийонки подхождат както на официален костюм,  така и на всекидневна риза с  панталон. СНИМКИ: ПИНТЕРЕСТ

Bъпреки разнообразието в материя и щампа папйионката си остава символ на висок етикет. Тя минава дълъг път в модата, а в последната година достига своеобразен връх. Най-новото при папийонките не е в разцветката или в разнообразните форми, а в материала, от който се изработват.

Най-модерните са тези от дърво. Лесно привличат внимание и придават младежки дух в еднообразното облекло. Те са от тези модни аксесоари, които се въвеждат от така наречените хипстъри. Особеност на дървените папийонки е, че се изработват бавно. Първо се начертават върху материала - най-често пресована дървесина с естествен фурнир. След това се изрязват. За да се премахнат всякакви нежелани трески, се шлайфат, а за да добият елегантност, се полират ръчно.

Някои дори може да бъдат гравирани с инициали или специална дума. Други пък могат да се оформят по нестандартен начин или да се изрисуват с любими мотиви, като черепи или сърчица.

Противно на очакванията дървените папийонки не са никак тежки. Повечето са между 20 и 25 грама. Закачат се изключително лесно около врата с помощта на еластична лента. Това значително улеснява всеки мъж, който изкарва средно по 15 мин в опити да завърже класическата си папийонка. Стигаме и до фактор цена. Поради факта, че все още не са много широко разпространени, достигат 70 долара. Но на българския пазар може да се намерят значително по-евтино, около 30 лв. Ако търсите подарък за приятел, дървената папийонка е много подходящ избор.

Понеже майсторите на папийонки в България са ново явление, все още всичко се изработва ръчно. Това позволява да дадете поръчка за уникалната за вас дървена връзка. Можете да си поръчате цвят, който най-много да подхожда на ризите и костюмите ви, или пък по-интересна форма. Единственият недостатък на аксесоарите, изработени от дърво, е, че, ако се подлагат често на вредни влияния като силно слънце, избледняват. Могат да се надерат или да избледнеят, ако им падне лаковото покритие. Трябва също да се пазят от намокряне, защото може да се надуят от влагата. Колкото и неустойчив да е дървеният материал, той поставя модата на ново ниво в разнообразието.

Освен че изглеждат добре, дървените папийонки предразполагат събеседниците. Научен експеримент сред финландци доказва, че предметите от дърво придават уют и предразполагат хората към приятелски разговори. Вероятната причина за това е, че човешкото съзнание свързва добре обработената и лакирана дървесина с мебели, които присъстват в домовете ни, като маса, шкафове и други. Мозъкът ни автоматично прави асоциация с дома и това ни успокоява.

Аксесоарите към облеклото не са само допълнение, а важен акцент, който много често засилва някои лицеви черти или издава част от характера ни. Ако често носите ризи, то задължително се сдобийте с една от малките връзки, била тя и от дърво. Тя може дори да се окаже повод за разчупване на ледовете, в случай че ви се наложи да разговаряте с непознат в службата.

Всъщност папийонките се появяват още в XVII век и се налагат като изключително моден аксесоар във Франция. Ходенето на опера или театър без малката връзка е било недопустимо. Това е и до ден днешен, когато папийонката е задължителна част към смокинга на официалните събития.

През десетилетията малката мъжка връзка се използва и в спорно-елегантните дрехи, като риза и панталон. В днешни дни съществуват различни разновидности. Някои се изработват от коприна, а други от памук. Разнообразието се среща и в цветовете и щампите.

Изчистените са подходящи за официални случаи, а тези на точки и райе са младежки и могат да се добавят като аксесоар към небрежното елегантно облекло във всекидневието.

Класическото дърво създава чувство на уют у събеседника.
Класическото дърво създава чувство на уют у събеседника.
Дървените папийонки имат и различни форми.
Дървените папийонки имат и различни форми.
Някои могат да се гравират или да се изрисуват с черепи или други мотиви.
Някои могат да се гравират или да се изрисуват с черепи или други мотиви.
Дървото  позволява  да бъде  оцветено.
Дървото позволява да бъде оцветено.
Дървените папийонки се захващат лесно около врата.
Дървените папийонки се захващат лесно около врата.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене