Андре Рийо - съвременният бийтълс, който успя да разплаче Антъни Хопкинс

След като получил нотите на Хопкинс, Рийо се прибрал вкъщи и изгледал филмите с участието му

Музикантът изнася всяка година концерти в над 20 държави по цял свят

Той успява да развълнува с класическа музика хора от няколко поколения. А благодарение на модерния прочит на Щраус билетите за концертите му се разпродават почти моментално. Музиката му е звучала на живо почти на всеки континент, а дисковете му са продадени в над 40 милиона копия по целия свят.

Андре Рийо, бийтълсът на нашето време, както го наричат критиците, успява да разплаче дори Антъни Хопкинс.

Екстравагантният холандец е роден на 1 октомври 1949 г. в Лимбург, но родителите му се местят с шестте си деца в Маастрихт. Баща му Никола е диригент на Маастрихтския симфоничен оркестър, а още на 4 години Рийо присъства на концертите му.

Дейвид Хаселхоф бе специлаен гост на турнето през миналата година.
Дейвид Хаселхоф бе специлаен гост на турнето през миналата година.

Спомня си, че когато баща му свири Щраус, “с публиката се случва нещо”. Дори сравнява реакцията ѝ с тази, когато чува Бетховен. Хората просто си стоят, но във валса има “нещо живо”. Музикантите го изживяват различно. Така се заражда и любовта му точно към валсовата музика. По-късно медиите го “коронясват” за Кралят на валса. Музикантът живее в замък в Маастрихт. Смята се, че там истинският Д'Артанян е закусвал за последен път, преди да умре.

Рийо е посещавал замъка като дете, където е вземал уроци по пиано. Мечтаел е да живее там, да реновира сградата и да напълни стаите ѝ със златни полилеи и красиви картини.

Андре започва да учи цигулка на 5 години. Следва в Кралската консерватория в Лиеж и в Консерваторията в Маастрихт. По-късно и в Музикалната академия в Брюксел, награден е със степен “премиер прикс” от Кралската консерватория в Брюксел.

Рийо успява да вдигне цялата публика за сиртаки на един от концертите си
Рийо успява да вдигне цялата публика за сиртаки на един от концертите си

Почетен е като Рицар на Ордена на нидерландския лъв, Рицар на Ордена на изкуствата и литературата (във Франция), както и с Почетен медал (в Лимбург). Има цигулка “Страдивариус”, която е на 400 г. Тя струва милиони евро, а музикантът често се шегува: “Дали спя с цигулката си? Не. Спя със съпругата си, но цигулката е винаги между нас”. Носи я и на всеки концерт от ежегодните му турнета. Последното приключи през декември, през януари тази година стартира новото. Така до края на годината той ще обиколи с оркестъра си над 20 държави на няколко континента. (Кои са те - виж таблицата.)

Рийо събира 50-членния си оркестър “Йохан Щраус” през 1987 г. Не са много хората, които могат да самоиздържат оркестър, а не да разчитат на дарения например. Пред “Форбс” цигуларят казва, че издръжката на екипа му струва 1 млн. евро месечно. Чувал е да казват, че това е най-големият частен оркестър в света.

В интервю от края на миналата година Рийо разказва, че единственото, което не е постигнал, е да свири на Луната. “Говорих с Ричард Брансън, обеща, че ще построи хотел на Луната. Той е сериозен”, казва цигуларят.

Това се случва през 2012 г. по време на концерт във Виена. “Почти всеки ден получавам писма, имейли, обаждания с искане да изсвиря нечий валс. Но мисля, че новият Йохан Щраус все още не се е родил, а аз предпочитам неговата музика”, шегува се Андре.

Но веднъж прави изключение, защото преди 50 години Хопкинс написал валсова музика, която никой никога не е свирил. Вижда Рийо по телевизията и си казва: “Този човек и оркестърът му трябва да изсвирят моя валс”. Това и се случва, а публиката е в екстаз от изпълнението на “Валсът продължава”. Изпълнението успява да напълни със сълзи очите на Хопкинс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене