Майката на Йосиф Сърчаджиев рискува живота на децата си, за да помогне на евреи
Лиляна Клисурова | 04 Март 2018 г. | 704 показвания | 0 коментара

Татко Стефан много се притеснявал, защото на първия етаж на къщата било  разположено германското комендантство, разказва актьорът

Анна Сърчаджиева получава званието “Праведник на народите на света” през 1983 г. по предложение на семейство Карио

Годината е 1943-а. В Скопие една млада жена рискува сигурността на собственото си семейство, за да помогне на семейство евреи и да ги спаси от лагерите на смъртта. Това е Анна Сърчаджиева - майка на големия актьор Йосиф Сърчаджиев.

29-годишната тогава Анна Сърчаджиева и приятелката ѝ Анна Дамянова-Попстефанова помагат на семейство Карио - Мони, Рашел и двете им малки деца, да се спасят и да избягат в САЩ.

За което и двете са удостоени със званието “Праведник на народите на света”. Общо 20 българи са признати за такива от израелския институт “Яд Вашем”. Техните истории ще бъдат разказани в специална изложба от Държавна агенция “Архиви”, а “24 часа” представя някои от тях.

Анна Сърчаджиева е родена през 1914 г.

Дъщеря е на видния

юрист от еврейски

произход Йосиф

Фаденхехт

Той е дългогодишен преподавател по гражданско право. Занимавал се е и с политика - един от водачите на Демократическия сговор през 20-те години на ХХ в. Министър на правосъдието в третото правителство на Александър Малинов (1918).

След Първата световна война е вкаран за 6 месеца в затвора от Александър Стамболийски, въпреки че е бил негов адвокат, когато срещу земеделския лидер се водели дела, разказва семейната история Йосиф Сърчаджиев.

Съпругата на Йосиф Фаденхехт се казвала Бонка. Самата Анна също учила право като баща си, но в онези години не било прието все още жена да практикува такава професия и тя се посветила на семейството и трите си момчета.

И така през 1943 г. Анна Сърчаджиева и семейството ѝ живеят в Скопие. По това време съпругът ѝ Стефан Сърчаджиев е режисьор в театъра там и цялото му семейство е заедно с него - Анна, двете им деца - Богдан, на 3 г., и Николай, на 1 г., както и тъщата баба Бонка.

Всъщност именно баба Бонка е в основата на това да се помогне на еврейското семейство, разказва Йосиф Сърчаджиев. Актьорът признава, че не знае много подробности за историята, защото след идването на комунистическия режим на власт много истории в дома им се пазели в тайна, а и самият той е бил дете.

“Много неща се криеха по време на комунизма, развалиха се отношенията между хората, всичко беше тайно”, спомня си той. Но въпреки това успява да обрисува с думи случилото се в онези военни години.

Семейство Карио първо било приютено от Анна Дамянова. Тя и съпругът ѝ Стефан Попстефанов, който бил областен полицейски управител на Скопие, предупредили своите близки приятели Мони и Рашел

да не отиват на жп

гарата на 11 март,

когато е разпоредено

там да се съберат

всички евреи

от града. И ги скрили в дома си.

След няколко дни семейството било преместено при Сърчаджиеви. Те живеели в триетажна къща в близост до театъра. Апартаментът им бил на последния етаж с вход откъм двора.

Първо питали баба Бонка и тя била категорична: “Разбира се, няма какво да мислим, как няма да помогнем на хората!” Татко Стефан обаче се притеснявал, било много опасно, а в дома били и по-големите ми братя, разказва Сърчаджиев. Рискът наистина бил голям, защото на първия етаж на къщата било разположено германското комендантство. Но баба Бонка и Анна били категорични - ще помогнат.

Въвели семейство Карио вечерта по тъмно. Отделили им една стая. А слугинята отпратили в почивка с обяснението, че идват приятели от София, които ще им погостуват няколко дни.

Семейство Карио било настанено в задната стая на жилището, а

на вратата сложили

дюшек, за да не се

чуват децата, които

плачели доста

Излизал единствено бащата, и то само много рано сутрин, преди да дойдат на работа германските военни.

Баба Бонка поела домакинството - пазаруване, готвене. Всичко било с много напрежение и страх, разказва Сърчаджиев. След 10-ина дни Анна Дамянова намира конен впряг, качват семейство Карио на карета и им помагат да минат границата с Албания. Оттам те бягат в Америка.

Анна Сърчаджиева е удостоена със званието “Праведник на народите на света” на 7 юни 1983 г. по предложение на семейство Карио. Умира през 2007 г.

Години по-късно Йосиф Сърчаджиев се запознава с децата на семейство Карио в Израел, където се засичат на представянето на документален филм за спасяването на българските евреи. След това известно време си разменят писма и картички за празниците, но после актьорът губи връзка с тях.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Празненството ми започва с гостуване в сутрешния блок на БНТ и ще ходя на проба за рокля, която си шия. Така ще отпразнувам рождения си ден”, каза Камелия Тодорова. На празника си тя ще направи и генерална репетиция за концерта, който ще е на 24 януари в столичен клуб. Там ще бъде и промоцията на новата ѝ песен “Нежно и бавно”.

Един от шефовете на разбитата преди дни банда за уреждане на мачове в тениса в Испания е изключително близък до България. Това твърди английският разследващ журналист Деклан Хил, който е един от най-големите специалисти по черно тото в света. “Разполагам с документи още от миналото лято. Но няма да ги разкрия,

Папараци спипаха Кяри Симъндс да пощипва по дупето 54-годишния британски политик Когато си на линията и загряваш да си следващият премиер на Великобритания, много трябва да внимаваш за публичното си поведение и по възможност да не позволяваш да те пощипват по дупето. Това е елементарен пиар урок, нещо като да не заставаш пред врати с надпис WC.

РАБОТА В началото на седмицата се заемете с изготвянето на ...
РАБОТА От началото на седмицата работете усилно и ще ...
РАБОТА В петък и почивните дни вашата самоувереност и ...
"На 37 години се чувствам прекрасно. Влюбена съм, загубена ...
РАБОТА От първия ден на седмицата се възползвайте от ...
Орлин Павлов отново събира почитатели в София, за да ...
Секс символът на тениса Рейчъл Стълмън идва в България през ...
Ник Касаветис създава “Тетрадката” и “Отмъщение по ...
Аделина уреди в шоуто да носят нейни дрехи Находчив бизнес ...
Аделина уреди в шоуто да носят нейни дрехи Находчив бизнес ...
Аделина уреди в шоуто да носят нейни дрехи Находчив бизнес ...
“Ако имаме късмет, може да видим и гърбати китове”, каза ...
Халваджиян мълчи, от „Нова“ не анонсират предстоящ ...
Обичаната изпълнителка Николина Чакърдъкова за втори път ...
Певецът Ар Кели вече не е сред изпълнителите на "Сони ...
Лентите "Роди се звезда" на Брадли Купър с участието на ...