В Истанбул представиха биографична книга за Наим Сюлейманоглу, издадена в Холандия
24 часа онлайн | 12 Март 2018 г. | 96 показвания | 0 коментара

Художествено-документална книга, посветена на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу и издадена в Холандия, беше представена в населения компактно с изселници квартал Авджълар в Истанбул. Автор на творбата, озаглавена "Джобният Херкулес", е Бюлент Тюркер в съавторство с Ахмет Гюрел.

Тюркер е родом от село в окръг Къркларели (Лозенград), но от дълги години живее в Холандия. Той е известен общественик сред турската диаспора и изселническата общност там. Както самият той отбелязва в предговора към книгата, "целта е да засвидетелстваме признание и вярност към големия шампион и човека Наим. Смятам, че приживе той не получи признанието, което заслужаваше, и остана недооценен. Човекът, който вдигаше света на крак, не можа да понесе разочарованието", предаде БТА.

Творбата е плод на дългогодишна близост между двамата. Идеята за нея се ражда, когато Наим Сюлейманоглу е още жив.

През 2013 г. щангистът е и първият номиниран за лауреат на наградата "Златно холандско лале", учредена благодарение на усилията на Бюлент Тюркер и предназначена за известни личности с изселническо потекло.

Тогава фактически става на живо запознанството на щангиста с диаспората в Холандия. Сюлейманоглу дава редица интервюта в радиото и телевизиите, организират се срещи. Приходите от тях Наим дарява във фонд за подпомагане на хора с увреждания.

По същото време Бюлент Тюркер иска разрешение от спортиста да напише книга за него. Той се съгласява, но поставя условие с приходите от продажбата на книгата да се купят и дарят колички на инвалиди.

"Сигурно аз няма да доживея написването на книгата, но ти ще я издадеш след мен и ще изпълниш желанието ми", споделил щангистът пред Бюлент Тюркер.

"Съжалявам, че Наим си отиде толкова млад. До последно криеше от нас колко е сериозно заболяването му. Не потърси помощ", казва сега с неприкрита болка в гласа авторът.

По думите на Тюркер като спортист и личност Наим Сюлейманоглу принадлежи и на Турция, и на България, и на много други страни в света.

В книгата освен времето, прекарано в Холандия, срещите и запознанствата с хората там, са представени разкази и впечатления на хора от обкръжението на щангиста през различните периоди, интересни случки и събития, някои от които са непознати на неговите почитатели.

Книгата е предизвикала голям интерес в Холандия и вече е била преиздадена. Със средствата са били купени пет инвалидни колички, които са дарени на нуждаещи се, каза Исмаил Караджа, близък приятел на Сюлейманоглу и неговото семейство и организатор на представянето на книгата в квартал Авджълар.

На събитието присъстваха много хора от изселническите среди, заместник-кметът на община Авджълар, ръководители на държавни институции, представители на политически партии. Сред присъстващите бяха също и дъщерите на щангиста - Есин и Сезин. Двете сестри ще бъдат почетни гости на турнир за млади щангисти, който ще се проведе идния месец в Холандия в памет на Наим, посочи Бюлент Тюркер.

Личности, допринесли за издаването на книгата или близки до щангиста приживе, бяха отличени с медали с лика на Сюлейманоглу и поздравителен адрес.

Бюлент Тюркер сподели, че изпитва угризения за това, че не е успял да осъществи приживе едно желание на Наим Сюлейманоглу - да доведе другата му дъщеря в Холандия и там да се видят с бащата. Става дума за първородната дъщеря на щангиста, чиято майка е японка.

В квартал Авджълар е подредена и изложба с фотоси от личния архив на авторите на книгата.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За 16-и път в. "24 часа" ще раздаде наградите "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ви представяме номинираните. 27-годишната Николета Стоянова от Бургас. След като прочита историята на Антония Спасова, останала без крака, започва да й помага - всеки ден ходи в болницата,

Най-много са полените в сухи, топли и ветровити дни. Поленовите алергии започват по-рано след топлата зима. Това не означава обаче, че ще сезонът на кихането, сълзенето на очите и хремата ще завърши по-рано от обикновено. Масовите представи отнасят алергичния ринит (сенна хрема) към периода на цъфналите плодни дръвчета,

Наша делегацияподписа договора на3 март 1918 г. Вяло мина една стогодишнина от националната ни история. Покрай националния празник Брест-Литовският договор беше скрит зад завесата на политическата коректност. Споменаха го тук-там, което разгневи пишман русофилите. Защото руският патриарх бил у нас! С този документ от 3 март 1918 г.

Художникът откри само след година нова изложба в галерия ...
Нова дума в сценичната история на Йовковата “Албена” изрече ...
Почитатели на професионалния готвач шеф Виктор Ангелов се ...
Оперната прима мечтае за деня, в който ще може да се ...
Ексцентричен австралийски учен трябва да плати глоба за ...
Ексцентричен австралийски учен трябва да плати глоба за ...
Известният американски актьор Мат Деймън е взел решение да ...
"Ливърпул" - "Манчестър Сити" е големият сблъсък в ...
Певицата, актриса и продуцентка Дженифър Лопес разкрива, че ...
Европейският музикален фестивал разширява границите на ...
Космическият апарат "Доун" предостави още доказателства за ...
Акцентите на киносъбитието Петък (16.3.) Церемонията по ...
Призът се връчи за първи път от едноименната фондация. Със ...
Международен екип от изследователи от Института по ...
Битката между жените на ЦСКА и "Левски" няма да е по-малко ...
Според източния календар 2018 е годината на Жълтото земно ...