В Истанбул представиха биографична книга за Наим Сюлейманоглу, издадена в Холандия
24 часа онлайн | 12 Март 2018 г. | 115 показвания | 0 коментара

Художествено-документална книга, посветена на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу и издадена в Холандия, беше представена в населения компактно с изселници квартал Авджълар в Истанбул. Автор на творбата, озаглавена "Джобният Херкулес", е Бюлент Тюркер в съавторство с Ахмет Гюрел.

Тюркер е родом от село в окръг Къркларели (Лозенград), но от дълги години живее в Холандия. Той е известен общественик сред турската диаспора и изселническата общност там. Както самият той отбелязва в предговора към книгата, "целта е да засвидетелстваме признание и вярност към големия шампион и човека Наим. Смятам, че приживе той не получи признанието, което заслужаваше, и остана недооценен. Човекът, който вдигаше света на крак, не можа да понесе разочарованието", предаде БТА.

Творбата е плод на дългогодишна близост между двамата. Идеята за нея се ражда, когато Наим Сюлейманоглу е още жив.

През 2013 г. щангистът е и първият номиниран за лауреат на наградата "Златно холандско лале", учредена благодарение на усилията на Бюлент Тюркер и предназначена за известни личности с изселническо потекло.

Тогава фактически става на живо запознанството на щангиста с диаспората в Холандия. Сюлейманоглу дава редица интервюта в радиото и телевизиите, организират се срещи. Приходите от тях Наим дарява във фонд за подпомагане на хора с увреждания.

По същото време Бюлент Тюркер иска разрешение от спортиста да напише книга за него. Той се съгласява, но поставя условие с приходите от продажбата на книгата да се купят и дарят колички на инвалиди.

"Сигурно аз няма да доживея написването на книгата, но ти ще я издадеш след мен и ще изпълниш желанието ми", споделил щангистът пред Бюлент Тюркер.

"Съжалявам, че Наим си отиде толкова млад. До последно криеше от нас колко е сериозно заболяването му. Не потърси помощ", казва сега с неприкрита болка в гласа авторът.

По думите на Тюркер като спортист и личност Наим Сюлейманоглу принадлежи и на Турция, и на България, и на много други страни в света.

В книгата освен времето, прекарано в Холандия, срещите и запознанствата с хората там, са представени разкази и впечатления на хора от обкръжението на щангиста през различните периоди, интересни случки и събития, някои от които са непознати на неговите почитатели.

Книгата е предизвикала голям интерес в Холандия и вече е била преиздадена. Със средствата са били купени пет инвалидни колички, които са дарени на нуждаещи се, каза Исмаил Караджа, близък приятел на Сюлейманоглу и неговото семейство и организатор на представянето на книгата в квартал Авджълар.

На събитието присъстваха много хора от изселническите среди, заместник-кметът на община Авджълар, ръководители на държавни институции, представители на политически партии. Сред присъстващите бяха също и дъщерите на щангиста - Есин и Сезин. Двете сестри ще бъдат почетни гости на турнир за млади щангисти, който ще се проведе идния месец в Холандия в памет на Наим, посочи Бюлент Тюркер.

Личности, допринесли за издаването на книгата или близки до щангиста приживе, бяха отличени с медали с лика на Сюлейманоглу и поздравителен адрес.

Бюлент Тюркер сподели, че изпитва угризения за това, че не е успял да осъществи приживе едно желание на Наим Сюлейманоглу - да доведе другата му дъщеря в Холандия и там да се видят с бащата. Става дума за първородната дъщеря на щангиста, чиято майка е японка.

В квартал Авджълар е подредена и изложба с фотоси от личния архив на авторите на книгата.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китайската академия за космически технологии се подготвя за планирано за 2019 г. изстрелване на спътник от ново поколение, който през следващото десетилетие ще може да се използва при 15 изстрелвания, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. По нейни данни, след завръщането на апарата на Земята около 90 на сто от съставните му части ще могат да се заменят с

От министерството на околната среда отговориха на “24 часа”, че президентската институция е съставяла делегацията. Има един, два или три варианта на списъка. В единия все пак първата дама фигурира като зам.-ръководител и експерт по екология Държавата се вълнува от няколко дни в каква роля съпругата на президента Десислава Радева е била на

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

РАБОТА Постигате целите си, но този път с цената на много ...
Тридесет осем бутилки от най-хубавите български вина ще ...
РАБОТА Ако в петък и почивните дни сте претоварени, ...
Амал и Джордж Клуни успяха да запазят децата си далеч от ...
Приживе сръбският актьор разказа историята им в писмо до ...
Евтим Милошев, продуцентът на сериала “Откраднат живот” по ...
Докато е на разходка из южната ни съседка, красивата ...
Всяка сутрин детето моли баща си да пусне музика и започва ...
Сузанита не пропуска удобен момент да провокира. Дъщерята ...
Риалити предаването “Женени от пръв поглед” се завръща с ...
Софийската филхармония, дирижирана от маестро Найден ...
Криско се похвали, че Слави Трифонов се съобразява с ...
Мексиканката Ванеса Понсе де Леон спечели титлата "Мис Свят ...
Бизнесът на Мегз върви с пълна сила. Дизайнерката е на ...
Преди вече доста години "168 часа" пращаше екипи, съставени ...
Нова телевизия ще излъчи нов сезон на предаването "Женени ...