В Истанбул представиха биографична книга за Наим Сюлейманоглу, издадена в Холандия
24 часа онлайн | 12 Март 2018 г. | 107 показвания | 0 коментара

Художествено-документална книга, посветена на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу и издадена в Холандия, беше представена в населения компактно с изселници квартал Авджълар в Истанбул. Автор на творбата, озаглавена "Джобният Херкулес", е Бюлент Тюркер в съавторство с Ахмет Гюрел.

Тюркер е родом от село в окръг Къркларели (Лозенград), но от дълги години живее в Холандия. Той е известен общественик сред турската диаспора и изселническата общност там. Както самият той отбелязва в предговора към книгата, "целта е да засвидетелстваме признание и вярност към големия шампион и човека Наим. Смятам, че приживе той не получи признанието, което заслужаваше, и остана недооценен. Човекът, който вдигаше света на крак, не можа да понесе разочарованието", предаде БТА.

Творбата е плод на дългогодишна близост между двамата. Идеята за нея се ражда, когато Наим Сюлейманоглу е още жив.

През 2013 г. щангистът е и първият номиниран за лауреат на наградата "Златно холандско лале", учредена благодарение на усилията на Бюлент Тюркер и предназначена за известни личности с изселническо потекло.

Тогава фактически става на живо запознанството на щангиста с диаспората в Холандия. Сюлейманоглу дава редица интервюта в радиото и телевизиите, организират се срещи. Приходите от тях Наим дарява във фонд за подпомагане на хора с увреждания.

По същото време Бюлент Тюркер иска разрешение от спортиста да напише книга за него. Той се съгласява, но поставя условие с приходите от продажбата на книгата да се купят и дарят колички на инвалиди.

"Сигурно аз няма да доживея написването на книгата, но ти ще я издадеш след мен и ще изпълниш желанието ми", споделил щангистът пред Бюлент Тюркер.

"Съжалявам, че Наим си отиде толкова млад. До последно криеше от нас колко е сериозно заболяването му. Не потърси помощ", казва сега с неприкрита болка в гласа авторът.

По думите на Тюркер като спортист и личност Наим Сюлейманоглу принадлежи и на Турция, и на България, и на много други страни в света.

В книгата освен времето, прекарано в Холандия, срещите и запознанствата с хората там, са представени разкази и впечатления на хора от обкръжението на щангиста през различните периоди, интересни случки и събития, някои от които са непознати на неговите почитатели.

Книгата е предизвикала голям интерес в Холандия и вече е била преиздадена. Със средствата са били купени пет инвалидни колички, които са дарени на нуждаещи се, каза Исмаил Караджа, близък приятел на Сюлейманоглу и неговото семейство и организатор на представянето на книгата в квартал Авджълар.

На събитието присъстваха много хора от изселническите среди, заместник-кметът на община Авджълар, ръководители на държавни институции, представители на политически партии. Сред присъстващите бяха също и дъщерите на щангиста - Есин и Сезин. Двете сестри ще бъдат почетни гости на турнир за млади щангисти, който ще се проведе идния месец в Холандия в памет на Наим, посочи Бюлент Тюркер.

Личности, допринесли за издаването на книгата или близки до щангиста приживе, бяха отличени с медали с лика на Сюлейманоглу и поздравителен адрес.

Бюлент Тюркер сподели, че изпитва угризения за това, че не е успял да осъществи приживе едно желание на Наим Сюлейманоглу - да доведе другата му дъщеря в Холандия и там да се видят с бащата. Става дума за първородната дъщеря на щангиста, чиято майка е японка.

В квартал Авджълар е подредена и изложба с фотоси от личния архив на авторите на книгата.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вълко Червенков еднолично решава съдбата на всяка кинотворба През 1948 г. тогавашната фондация “Българско дело” е национализирана и се създава Държавно предприятие “Българска кинематография”. Ако не беше рухнала Берлинската стена, сега щяхме тържествено да честваме 70 години социалистическо кино. Но, първо,

При вегетарианско хранене много от растителните храни, които съдържат добри количества белтъчини, имат фитоестрогени. В кои храни се срещат въпросните вещества, за които се казва, че може да намаляват мъжките хормони, и това прави ли ги неподходящи за млади мъже? Това пита студент в Техническия университет в София.

Човек има чувството, че много хора в Германия щяха да се радват, ако бяхме отпаднали от световното. Това каза големият герой за бундестима в съдбовния мач срещу Швеция Тони Кроос в интервю след драматичната победа с 2:1. В 95-ата мин един от най-добрите халфове въобще в света, ако не и най-добрият, се разписа майсторски от пряк свободен удар,

Продуцентът Георги Тошев е единственият български ...
Екотопчета връщат равновесието в природата От бутилките ...
Тейлър Суифт изненада феновете, като покани Найл Хоран на ...
След дълго чакане, продължило шест години, България ...
Руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" ще тества в ...
Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се ...
740 танцьори от всички фолклорни области в страната играят ...
Минутка за Китай - Илей Хъ разказва (на чудесен български) ...
Не обичате плодово смути, защото ви отнема време да го ...
Спектакълът "Улицата" не е това, което е без кола. Когато ...
Половинката на Григор Димитров - Никол Шерцингер качи в ...
Че Славея е секси, се знае. Че Сиракова е свободолюбива - ...
VR разходка в град от бъдещето. Посетителите на тазгодишния ...
С приятели, с които са заедно от повече от 30 г., ще ...
Прекрасният Падингтън се е появил на бял свят преди ...
Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира ...