Вижте какви съкровища показва Васил Божков (Снимки и видео)

На 15 март 2018 г. беше открита изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ – Колекция Васил Божков, като част от програмата Европейска година на културното наследство 2018. Това съобщиха от пресцентъра на фондация Тракия.

Софиянци и гости на столицата ще имат възможността да посетят събитието от 16 март до 10 юни 2018 г. в Национална галерия – Двореца.

62 експоната от Колекция Васил Божков ще поведат посетителите на приказно приключение с аргонавтите. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др. 16 от предметите ще бъдат изложени пред публика за пръв път – по-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса, два сребърни съда с образа на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността, масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. пр. Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван досега сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.

Артефакти от Колекция Васил Божков се представят пред публика за седми път. Някои от миналите изложби са „Спасените богатства на Древна Тракия от Колекция Васил Божков“ през 2009 г. в Москва, „Тракия и Древният свят“ в НИМ – София през 2011 г., „Тракийско злато от България. Легендите оживяват“ в Държавния исторически музей в Москва през 2013 г. и др.

Видео: Десислава Кулелиева

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене