Аржентинска страст, джаз-мотиви и френски трели звучат във Варна

Европейският музикален фестивал разширява границите на културния сезон край морето

Класиката е жива, когато хвърля мостове към модерния стил, темпото и стилистиката на съвременния живот. Показва го Европейският музикален фестивал във Варна. Събитието не само разширява културния афиш край морето, който традиционно започваше с ваканционния сезон. То радва ценителите с високи стандарти и с изненади, които не се побират в жанрови определения.

Фойерверкът на музикалния празник тази година избухна с Найджъл Кенеди – цигуларят, разбил представите за класика и който се разхожда по червен и син чорап из всякакви виртуозни композиции. Включително и собствените. Публиката във Варна го заля с аплодисменти след неговата авторска творба, изпъстрена с етно, смели изпровизации и пъстра емоция. 

Това е нивото на фестивала 15-те години, в които съществува – най-развинтените проекти на Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и Гжех Пьотровски, виолончелистите от „Растрели“. Чиста класика и възможност да се докосне до музикални перли, нечувани у нас досега на публиката дадоха Людмил Ангелов, струнен квартет на Берлинската филхармония, Il Musici Di Roma, квартет „Елизе“.

И да, през годините винаги е имало един специален спектакъл с музика и танц – Пако Пеня и фламенко, цигуларят Светлин Русев в компанията на бандонеон и танцьори и сега отново – ансамбъл „Tanguarda“.

В програмата за 10 април няма отбелязано от коя страна е тази група музиканти, защото изкуството отдавна изтри над границите. Основан от варненката Мария Мартинова, този квартет свири точно под мотото „Танго без граници“. Тя е събрала в този проект едни от най-вълнуващите и вдъхновяващи танго изпълнители: изключителният инструменталист и композитор Марсело Нисинман с бандонеон, емблематичният танго цигулар Сирил Гарак и Винфрид Холценкамп – признат като най-известният танго басист в Европа.

Пред варненската публика „Tanguarda“ ще представят творби от Астор Пиацола, Марсело Нисинман, Агустин Барди и Освалдо Тарантино. Елегантен акцент в концерта ще е участието на танцовата двойка Селин Руис и Жереми Бребар.

Преди това меломаните ще имат шанс да чуят изискания концерт с творби на френски композитори на дуото Ивона Недева – флейта и Анжела Маджарова – арфа. Изявата в Градската художествена галерия ще отбележи 100 г. от кончината на Клод Дебюси.

На 5 април като част от програмата „Имена от бъдещето“ гостуват атрактивните братя Герасимец от Германия. Пианистът Николай Герасимец и челистът Василий ще направят интригуваща разходка с авторски аранжименти на класически джаз стандарти на Елинтгън, Ерол Гарнър, Гершуин и творби на съвременни европейски композитори.

Грандиозен финал на фестивала на 14 април поставя един успешен международен пианист - Веселин Станев. Със симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под палката на маестро Станислав Ушев той ще изпълни творби на Рахманинов в чест на 145-годишнината от рождението на гения.

Пред варненската публика Tanguarda ще представят творби от Астор Пиацола.
Пред варненската публика Tanguarda ще представят творби от Астор Пиацола.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене