Син тръгва по пътя на майчини грехове и погребани семейни тайни

“Хала” (ИК “Хермес”) от Нейтън Хил е книга на годината на “Ентъртейнмънт Уикли” (2016 г.)

Роман, превърнал се в световна сензация, преведен на 30 езика! Една от книгите на годината според “Амазон”, “Ю Ес Ей Тудей”, “Уошингтън поуст”, “Ню Йорк таймс”, “Гардиън”. Сравняват Нейтън Хил с Джон Ървинг. Ървинг го сравнява с Дикенс.

В“Хала” (ИК “Хермес”) от Нейтън Хил героят му Самюъл е преподавател по английски и талантлив, но неосъществен писател. Не е виждал майка си - Фей, от близо трийсет години - откакто тя го изоставя и изчезва безследно.

Сега Фей отново се появява в живота му. Извършила е абсурдно престъпление: хвърляла е камъни по губернатора. Медиите разкриват, че преди години тя е участвала в антивоенен протест и е била арестувана за проституция. Самюъл не може да повярва, че майка му – скромната жена, която се е омъжила за своята ученическа любов, е способна на това. Но доколко всъщност я познава?

Издателят, платил му солиден аванс за роман, който Самюъл така и не завършва, го заплашва със съд. Трябва да върне сумата с лихвите или да напише книга за майка си. Но той не знае почти нищо за живота ѝ...

Самюъл тръгва по следите на Фей и открива отдавна погребани тайни, които засягат няколко поколения от рода му. Те водят началото си от Норвегия, дома на неговите предци и на Хала - мистериозния дух, за който му е разказвала Фей.

Самюъл се отправя на едно необикновено пътуване, в края на което ще опознае не само майка си, но и самия себе си.

“Фантастичен роман за любов, предателство, политика и попкултура - нарежда се до образците в жанра на Майкъл Шейбон и Джонатан Франзен”, пише сп. “Пийпъл”.

Нейтън Хил е роден в Айова, САЩ. Получава магистърска степен по английски, журналистика и изящни изкуства. Пише разкази, за които получава литературни награди. Цели десет години работи по първия си роман “Хала”, който се появява на пазара през 2016 г. и е удостоен с наградата за художествен дебют. Книгата се превръща в световен хит и получава подкрепата на читатели и критици. Филмовото студио “Уорнър Брос” купува правата за телевизионната адаптация на романа. Продуцент и режисьор на сериала ще бъде Джей Джей Ейбрамс, познат от култовите поредици “Междузвездни войни” и “Мисията невъзможна”. В главната роля ще се превъплати холивудската легенда Мерил Стрийп срещу рекордния хонорар от 825 хиляди долара на серия.

Нейтън Хил заслужено е обявен за един от най-обещаващите нови автори и е сравняван с Дона Тарт, Томас Пинчън и Джон Ървинг.

Днес четиридесет и две годишният Хил живее в Нейпълс, Флорида, заедно със съпругата си, която свири на фагот в местната филхармония.

Вижте и класацията на веригата книжарници "Хермес".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене