Вижте предстоящите събития в НДК от 19 до 25 март

20 МАРТ /ВТОРНИК/

На церемония в зала 8 на НДК на 20 март (вторник) от 11:00 часа Националният дворец на културата ще получи специален сертификат за достъпна среда от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Националният дворец на културата е първата културна институция, която се присъединява към националната кампания „Достъпна България” на Комисията за защита от дискриминация, апелираща за по-достъпна среда за хора с увреждания. На събитието в зала 8 ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество между двете институции.

Юбилейният спектакъл "За народното творчество" на харизматичния Камен Донев ще препълни до краен предел зала 1 на НДК от 20:00 ч. на 20 март (вторник). В легендарния си моноспектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество", премиерата на който беше преди десетилетие и оттогава взриви от смях десетки български градове, Донев изнася подробна лекция, чиято тема сме ние – българският народ. Със своето неповторимо чувство за хумор и себераздване на сцената той успява да засегне както причини, за които можем да се гордеем с народността си, така и проблеми, пропили се до най-дълбоките слоеве на обществото ни.

Представянето на книгата "Пътят към Конституцията" на политолога Димитър Ганев е на 20 март (вторник) от 18:30 ч. в Литературен клуб "Перото". Въпреки известното приспособяване към „вятъра на перестройката“, духащ от Москва, в края на 80-те години на XX век комунистическите режими в Централна и Източна Европа се оказаха обречени. Историците твърдят, че за да се погледне обективно на дадени събития, трябва да минат минимум 20–30 години. Като че ли вече дойде времето, в което трябва да подходим към тези събития с хладен политически анализ.

21 МАРТ /СРЯДА/

ГОЛЕМ

Култура Аними и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

21.03 | сряда | 19:30 ч.

Идея и режисура: Анна Данкова

сценография: Станимир Генов

звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“)

костюми: Леда Екимова

със специалното драматургично съдействие на ghostdog

участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център, НДК и на място час преди началото на всяко събитие.

Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ и Министерство на културата на Република България.

Народната любимка Поли Паскова ще зарадва своите почитатели с голям фолклорен концерт-спектакъл "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря", с който тя посреща пролетта на сцена в НДК. Освен най-популярните си хитове, на концерта си в зала 1 на НДК от 20:00 часа на 21 март (сряда) тя ще представи за първи път песните от новия си 16-и албум.

Поли Паскова обещава да включи в спектакъла фолклорни песни от всички области в България. На сцената с Поли ще се качат и музикантите от оркестър „Уникат“ и ансамбъл „Чинари“, както и нейните колеги Николай Славеев, Здравко Мандаджиев и една от най-харесваните родопски певици - Росица Пейчева. Амбицията на Поли Паскова е с родолюбивия концерт-спектакъл да вдигне националното ни самочувствие. Вълнуващият спектакъл"Аз съм, Българийо, твоя дъщеря" ще се превърне, безспорно, в истински празник за всички, които пожелаят да се докоснат до магията на българския фолклор заедно с Поли Паскова на 21 март в зала 1.

Представянето на сборник с разкази и фейлетони "Тимур и неговите командоси" на Вилислав Георгиев ви очаква на 21 март (сряда) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото".

22 МАРТ /ЧЕТВЪРТЪК/

SHAMEBOX

Брейн Стор Проджект и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

22 март | четвъртък | 19:30 ч.

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер

музика: Емилиян Гацов – Елби

консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова

фотограф: Боряна Пандова

графичен дизайн на рекламни материали: Георги Флоров

В най-новото си представление shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска.

Факт е обаче, че с многобройните си проекти в полето на съвременния танц и пърформанс досега, Ива Свещарова и Вили Прагер несъмнено са демонстрирали умението си провокативно и интересно да нахлуват в чувствителни територии. Заедно, поотделно и в сътрудничество с разнообразие от артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на работи като „Balkan Dance Reality Show“, „Нашето последно па де дьо по Галина Борисова“, „Strip naked, talk naked“, “Victory Day”, “Sequel For The Future”, „Музей на хигиената“. Освен това, като част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, са и сред организаторите на международния фестивал „Антистатик“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура" на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.

23 МАРТ /ПЕТЪК/

Почитателите на съвременната българска поезия са поканени на представянето на новата стихосбирка на Мирослав Христов "Как ще посрещнем дъжда" на 23 март (петък) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото". „В "Как ще посрещнем дъжда" се усеща желание за смиряване и примиряване на човешкото с природното, на цивилизационното с натурното, на културното с естественото. Преплитането на космическото със земното е характерно за обновения почерк на Мирослав Христов, който същевременно е защитен с поетическа мощ, с усет за ритъм и владеене на поетическата метрика”, пише медийният критик и публицист Митко Новков.

SPOTLIGHT: USA ТАНЦОВИ АТЕЛИЕТА С МЕГАН БРИДЖ И ДЖОНА БОКЕЕР

ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

ПРОГРАМА (петък, 23 март)

10:00 - 11:30 Меган Бридж, <fidget> (Филаделфия)

12:00 - 13:30 Джона Бокеер, Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк)

Точно преди началото на SPOTLIGHT: USA Платформа за американски съвременен танц в Пловдив (26–28.03) ще се проведат две танцови ателиета в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс с водещи Меган Бридж, <fidget> (Филаделфия) и Джона Бокеер, Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк). Меган Бридж и Джона Бокеер ще представят подбрани акценти от работата си, новаторски техники и принципи за импровизация. Те са сред 9-тe хореографи, селектирани за участие в SPOTLIGHT: USA, не пропускайте да споделите опита на двама от най-ярките представители на съвременните изпълнителски изкуства в САЩ. Ателиетата са насочени към професионалисти и учащи в сферата на изпълнителски изкуства и ще бъдат водени на английски език. Участието е без такса и с предварително записване с творческа автобиография на [email protected]

Ателиетата са част от Международна програма "Мигриращото тяло" на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

24 МАРТ /СЪБОТА/

HYSTER

Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

24 март | събота | 19:30 ч.

Спектакъл на Младен Алексиев

сценография и костюми: Златна Михайлова

авторска музика: Калин Николов

асистент-режисьор: Росица Младенова

асистент-драматург: Пламен Харманджиев

графичен дизайн: Стоян Атанасов

изпълнителен продуцент: Светлозара Христова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

с участието на Ана Табакова, Анна Манолова, Васил Читанов

HYSTER - спектакълът на режисьора Младен Алексиев, е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В края на изминалия сезон представлението бе изиграно на две премиерни дати.

HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. HYSTER е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното.

Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Програма „Култура“ на Столична община. Реализиран в партньорство с LINDA, Дерида Денс Център, Concept Studio, Athlon.

Национален център за книгата – НДК Ви кани на среща – разговор на тема: „Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа”. Събитието ще се състои в Литературен клуб „Перото“ на 24 март (събота) от 16:00 ч. с участието на писателите Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова.

25 МАРТ /НЕДЕЛЯ/

FASHION NIGHT OUT

София филм фест и ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

25.03 | неделя | 19:00 ч.

НЮ ЙОРК – МОДА ЗА НАПРЕДНАЛИ / ADVANCED STYLE

САЩ, 2014,72′,цветен, документален

Режисьор - Лина Плиоплайт

Сценарий - Ари Сет Коен, Лина Плиоплайт

Оператор - Лина Плиоплайт

Музика - Кели Скар

Продуцент - Ари Сет Коен

Създаден по модния блог и книгата на Ари Сет Коен, този документален филм разказва за 7 изключителни нюйоркчанки на възраст между 62 и 95 години, които разчупват стереотипите за красота и остаряване с техния отличаващ се моден стил. Все по-голямото влияние на уличната мода като културен феномен променя начина, по който гледаме на модата. През 2008 г. Ари Сет Коен започва своя блог, за да разкаже за стила и живота на по-възрастните граждани на Ню Йорк. Блогът на Коен привлича вниманието на модните среди и на индустрията. А възрастните дами откриват славата и културното влияние. Документалният филм се фокусира върху някои от любимите субекти на Ари, чийто еклектичен личен стил и витален дух ги водят в подхода им към остаряването. Всеки един човек представя уникалния си поглед към житейските препятствия и тяхното преодоляване, доказвайки, че възрастта е просто състояние на ума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене