В Софийския зоопарк ще има жираф и пингвини, но след ремонт

Мият слона в Софийския зоопарк.

Лъвовете не се размножават. Няма условия за отглеждане на още

Над 24 вида екзотични и редки животни може да се видят у нас само в Софийската зоологическа градина. В нея

живеят 1899 животни

от 281 вида

Само в тази зоологическа градина може да се видят персийски леопард, черен африкански леопард, 3 вида мечки, блатен рис, ивичеста хиена, сурикат, късокосместа азиатска видра, гибон, лъвски макак, слон, бял носорог, хипопотам, петнист елен, антилопа адакс и други.

Столичната зоологическа градина е единствената у нас с двойка египетски лешояди - силно застрашен вид в Европа, който зоопаркът размножава успешно от години. За истински екзотични животни като бял тигър, фламинго, жираф, пингвини и тюлени тепърва ще се създават условия.

“Това ще стане с проекта за основен ремонт - за да имаме фламинго например, са нужни няколкостотин хиляди лева, за да отговорим на всички изисквания. След това те трябва да бъдат проверени от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА),

да изпратим наши

гледачи, които

да се обучат

как да гледат фламинго и чак тогава ще може да имаме такива в София”, разказа директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Идеята е след реализация на мащабния проект животните да бъдат в среда, максимално близка до естествените им обитания, и да живеят на по-голяма площ от сегашните клетки. 

Момиченце не се отделя от клетката на маймуните.
Момиченце не се отделя от клетката на маймуните.

“Предвиждаме да се сменят изцяло композицията и начинът на експозиция на животните. Сега те са в зони по видове, а след ремонта различни видове ще живеят заедно, като животните ще бъдат показани по континенти. Ще има зона “Африка”, “Азия” и т.н. Например козирози и маймуни ще живеят заедно. В момента имаме и козирози, и маймуни, но няма условия да ги съберем заедно. Това ще стане след ремонтa”, обясни Бориславов.

Още тази година ще започне реконструкцията на сектора на приматите, след като миналата беше обновен на големите котки. Бориславов се надява Софийският зоопарк да влезе в ЕАЗА през 2019 г.

Размяната на животни между зоопарковете става през онлайн система за обмен на информация. “В нея влиза всяко животно, което се роди в зоопарка. Вкарваме информация за пол, произход и данни за родителите. Отделно има и специални програми за застрашените видове. Участваме в две такива. Нямаме право да размножаваме тези видове без разрешение от европейските координатори на програмата.

Например миналата година

след боледуване

почина женският

персийски леопард

Европейският координатор преценява откъде, за какъв период и кои животни от вида могат да се съберат и сега очакваме да ни изпратят женска”, разказа Бориславов. Той отговори и защо в момента лъвовете в Софийския зоопарк не се размножават.  

Женският леопард си почива на сянка.
Женският леопард си почива на сянка.

“Нямаме условия къде да отглеждаме още лъвове. В тази ситуация например, ако някой зоопарк у нас или в чужбина търси лъвче в програмата за обмен и притежава животни, каквито ние искаме да добавим в експозицията, може да планираме размножаване на лъвовете, но само след гаранция от другия зоопарк, че ще приеме поколението. Става дума за обмен на информация между много хора”, обясни Бориславов.

Сериозни са и

изискванията за

транспортиране на

зоопаркови животни

То може да се прави само от лицензирани фирми и превозни средства, които отговарят на европейската директива за транспорт на животни и на международната система за въздушен транспорт.

“При въздушния транспорт има изисквания дори за вида и размера на сандъците за всеки вид животни. Когато се превозват животни, автомобилът трябва да отговаря на определени ветеринарни и санитарни изисквания, а шофьорът да има разрешение за превоз на живи животни. Той трябва да пътува и с придружител, който да има лиценз да се грижи за животните по време на пътуването.

Друг проблем не само в София, но и за всички зоопаркове у нас е липсата на специализирано училище за гледачи. В Холандия професията се изучава в институт. От няколко години в Биологическия факултет на СУ има курс за зоопаркови гледачи, но само за студенти. В момента в Софийската зоологическа градина има 36 гледачи.

Проблем е голямото текучество. Още в първата година от встъпването ми в длъжност като директор увеличихме заплатите с 20% и вече имаме доста млади хора в екипа”, каза Бориславов.

Иначе скоро се очаква зоопаркаът да се сдобие с нови обитатели - 3 четкоухи свине.

Мечки и елени царуват в Благоевград

Зоопаркът в Благоевград догодина ще отбележи 60 г. от откриването си. На площ от около 150 дка в края на града живеят около 300 екземпляра животни. Най-атрактивните за посетителите са лъвът, мечките, елените, носорогът, маймуните. През 2016 г. зоопаркът получи лиценз и вече е зоологическа градина. Тогава обаче бяха дадени предписания за подобрения, които общината направи.

За около 2 г. там бе настанен и сибирският тигър Мартин, конфискуван от братята Дамбовци. Красивото и добре гледано животно бързо се превърна в атракция, но после бе откарано в Южна Африка.  

Два инцидента имаше през последните 10-ина години. На 15 април 2007 г. през незаключена врата от помещението на мечките избягаха Явор и Калина. Женската бе заловена на 100 м от клетката, упоена и върната. Мъжкарят обаче разиграва часове наред полиция, ловци, ветеринари, природозащитници и служители на зоопарка. Явор обикаля дълго време, на няколко пъти доближаваше поставените постове, поигра дори пред колата на полицейска патрулка (на снимката) и накрая бе спипан в района на тенис кортовете и упоен.

През 2015 г. пък избяга вълчица през телената ограда на клетка. Тя се разхожда в района на зоопарка, после излезе навън и пак се върна.

Морска котка и павиани в Айтос

В Бургаско единствената зоологическа градина се намира в Айтос на 20 км от областния център. На площ от 10 дка я обитават 200 животни и птици от 30 вида.

Освен кафяви мечки, маймуни от породата “Зелена морска котка” и павиани в зоокъта се срещат и щрауси, лами, елен лопатар и муфлони. За животните в градината се грижат 12 души. Като изключим всеядните мечки, хищници няма. Това обаче не прави зоокъта по-малко атрактивен - той е любимо място за съботни и неделни разходки на децата от Бургас и съседните градове.

За зоологическата градина се грижи общината, но за осигуряването на храната на животните помагат и спонсори.  

Мечките в зоопарка в Айтос
Мечките в зоопарка в Айтос

“Имаме проект да увеличим клетките и да направим по-голям мечкарник, за което ще кандидатстваме по Програмата за трансгранично сътрудничество. Едва тогава можем да помислим за разширение и да вкараме други животни”, каза управителката Росица Златева.

Преди години се появи идея и в Бургас да бъде изградена голяма зоологическа градина от типа резерват на открито с екзотични животни край кв. “Меден рудник”, но с времето заглъхна.

Бизони, тигри и лъвове отглеждат в Ловеч

Ловешкият зоопарк е втори по големина в България. На площ от 110 дка се отглеждат над 450 животни от 139 вида. Той се намира в източната част на парк “Стратеш”. Разположен е сред естествена гора и добре поддържана тревна площ с алеи и детска площадка. Сред животинското разнообразие, включващо бизон, едногърба камила, двугърба камила, зубър, кон на Пржевалски, алпаки, дългоносо мече, енот, японски елен, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон и кафява мечка, най-атрактивни са маймуните, лъвовете и тигрите.  

“Големите представители на семейство котки се отглеждат най-трудно”, казва директорът д-р Ивайло Станков. Но зоокътът разполага с два тигъра и три лъва. От царете на животните Сахара и Дидо са на почетна възраст. Гальовната Сахара е и пъpвата лъвица, отгледана в Бългаpия по изкycтвен начин. Темпераментният Найден пък е новото попълнение - пристигнал е от градината в Разград. Бизоните (на снимката) са осиновени от лекар от Плевен, който осигурява храната им.

Зоопаркът често е домакин на киноложки и други животински изложби и събития. Една прекрасна идея на д-р Станков го превърна в притегателен център - през миналата година там бе отбелязан 1 юни със забавни игри, песни и концерт на Роси Кирилова.

Кенгуру на 1 година живее вече в Павликени

Единственият във Великотърновска област зоопарк е в Павликени. Началото му е поставено през 1967 г. Местният ловец Димитър Янков намира една жива сърна, оплетена в мрежи за зайци.

В дружинката му решили да я сложат в клетка зад градския парк. Някак неусетно към нея добавили и няколко пауна, и кокошка с пиленца.  

Официалното откриване станало на 21 септември 1967 г. На 5-ата година зоокътът се сдобил и с двойка лъвове. Стъпка по стъпка павликенската менажерия се разраствала.

Днес в зоокъта посетителите могат да видят над 200 животни от 39 животински вида. Най-новият обитател е 11-месечното кенгуру Томи, дарено от кооперация в близко село. Томи е с холандски произход.

В Пловдив зоопаркът е почти завършен, има 6 стари маймуни

95% е завършен пловдивският зоопарк, който трябва да бъде пуснат тази година. 4,5 млн. лева са инвестирани в него. Той се простира върху 40 дка, изградени са 22 хабитата. Повече от година строителството му е замразено, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район “Западен” Димитър Колев. Според обвинението процедурата за избор на изпълнител е извършена чрез пряко договаряне, а на бюджета на общината са нанасени щети за близо 700 000 лева. Делото е в специализирания съд.

“Ще завършим зоопарка. Ще видите”, заяви Тотев.

В момента в клетките има само 6 стари маймуни. За тях е направен въздушен тунел, по който се прехвърлят от едната клетка в другата.

Варненският зоокът се намира в Морската градина и е прекрасно място за разходки. В него се отглеждат над 450 животни от 62 вида”, каза уредникът Нора Люцканова. Сред питомците има редки видове, включени в Червената книга на България, като скален орел, сокол скитник - обявен от National Geographic за най-бързото животно със своите 320 км/ч, обикновен мишелов, бухал, поен лебед, черен лебед, розов пеликан, къдроглав пеликан, червен ангъч и др. 

Зоокътът в Кайлъка
Зоокътът в Кайлъка

“От 2017 г. отвори врати контактна зона, в която посетителите могат да се запознаят с талисмана алпаката Президент. Компания му правят три елена от вида лопатар, две камерунски козлета, патици, токачки, зайчета и пауни”, обясни Люцканова.

Зоопаркът в Плевен (на снимката) е уникален за България - разположен е в защитената местност Кайлъка, а жилищата на мнозина негови обитатели са естествените пещери, издълбани в карста. Зоопаркът притежава лиценз и амбулатория с най-високата първа категория. През лятото на 2015 г. клетката на мечките Виктория и Миладин беше напълно ремонтирана.

Докато вървеше ремонтът, мечките бяха командировани за около 2 месеца в зооопарка в Добрич. Седмица след завръщането Виктория избяга и попадна на територията на лъва. Разходката приключи благополучно, след като специализирани екипи я упоиха и прибраха при Миладин.

Шуменският зоокът на няколко пъти щеше да бъде затварян, но общината предприе мерки за спасяването му. Извършва се проектиране за разширяване и за подобряване на условията на живот. Зоопаркът е на площ 8 дка сред красивата природа на парк “Кьошковете”.

В него има 18 вида представители на дивата природа, сред които павиан, лисици, орел, декоративни зайчета, патици, фазани и чакал. Любимец на публиката е павианът Шмоко. Скоро той навърши 24 г., но продължава да е жизнен и забавен. Най-добре се разбира с децата, защото те му носят любимите банани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене