Шефът на алпийските ски Иван Каневчев: Алберт Попов надхвърли очакванията

Алберт Попов има още стартове до края на сезона

Иван Каневчев е директор на направление "Алпийски ски" в Българската федерация по ски. Бившият треньор на националния отбор следи отблизо изявите на най-добрите ни състезатели. Специално за читателите на "България Днес" той направи обзор на сезона.

- Г-н Каневчев, Алберт Попов показа страхотен напредък. Каква оценка му се полага след 28-ото място в гигантския слалом на олимпиадата и бронза от световното първенство за младежи?

- Това е най-силният сезон в неговата кариера. Надмина очакванията. Всички ние знаехме, че има потенциал и може да вземе медал от световно първенство за младежи. Сега вече набра достатъчно самочувствие, за да продължи напред. Записа добри класирания за Европейската купа. Целта пред него е да започне редовно да се изявява в Световната купа. Надявам се да има отново и повече успехи в слалома, защото двете дисциплини трябва да се развиват успоредно. Той напредна доста във физическо отношение. Много е мотивиран. Боец е по природа, а това е качество, което малко хора притежават. Ще му помага и занапред.

- Камен Златков също беше близко до медал на световното първенство за юноши. Как ще обобщите неговия сезон?

- Камен има абсолютно същия потенциал и възможности както Алберт. Направи добри класирания през декември и януари. Имаше възможност да спечели медал в слалома на световното първенство за младежи. Беше втори след първия манш, но напрежението изигра негативна роля. През март показа добри спускания за Европейската купа. Той има още няколко старта. Дано успее да направи още нещо. За съжаление Камен кара цял сезон с извадено рамо, но се бори.

- Какво е необходимо да надградят Попов и Златков, за да се утвърдят на ниво Световна купа?

- За Алберт е важно да следва своята програма. Засега всичко върви като по вода. При Камен е малко по-трудно заради физическата подготовка, която е нарушена заради контузии през последните два сезона. Не издържа на тежки натоварвания. И двамата имат нужда от опит и да вървят стъпка по стъпка. Догодина им предстои отново световно първенство.

- Има ли светлина при жените, където на олимпиадата ни представяше ветеранката Мария Киркова?

- Мария се представи достойно и потвърди очакванията към нея. Разполагаме с няколко момичета, които имат потенциал. За съжаление при тях физическата подготовка не е на ниво. Получават контузии. Отдаваме травмите на липсата на добра предсезонна подготовка. Важно е да направим превенция на контузиите. Надяваме се за следващата олимпиада да имаме две момичета, които да ни представляват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене