Ива и Велислава Костадинови, народни певици: Гунчето е страхотна баба!

Със страхотното си бабче Гуна Иванова Снимкa: Фен Фолк ТВ

Строга и взискателна е, но и много забавна

КОИ СА ТЕ:

Ива и Велислава Костадинови са сестри, внучки на прочутата народна певица Гуна Иванова. От нея наследяват таланта си и силната любов към фолклора. Ива е родена през 1994 г. Завършва банково дело в НФСГ, а после и бизнес администрация в УНСС.

Велислава се появява на бял свят две години след сестра си. Завършва гимназия и кандидатства в НАТФИЗ, където e приета от раз в класа на проф. Стефан Данаилов. За първи път се изявява в киното във филма "12А".

- Внучки сте на голямата ни народна певица Гуна Иванова. Що за баба е тя и на какво ви научи?

Ива: Либерална е. Много готина баба си имаме, но стане ли въпрос за музика, е доста строга. Тя е изключителен човек, много е точна в преценката си като цяло и съответно в действията си. Учи ни да бъдем добри и силни. А относно белите, случвали са се доста неща, но тя в тези ситуации не играе ролята на „лошата“ баба, която ще те нахока... По-скоро би се засмяла и обяснила какво се прави и какво - не.

Вели: Относно музиката винаги е строга и взискателна, критична е, но така трябва! В живота обаче е доста забавна, обичам да прекарвам време с нея... А когато пътуваме нанякъде заедно, постоянно се смеем.

- Изпълнявате красиви народни песни. А каква музика слушат две съвременни млади красиви момичета?

Ива: Всяка наша песен ни е докоснала по някакъв начин. А тези, които ще изпеем в бъдеще, също ще са такива. Иначе слушаме всякаква музика - и фолклорна, и от други жанрове. Обожавам хубавата българска поп музика, поднесена от изпълнители като Марги Хранова, Орлин Горанов, Васил Петров, Васил Найденов и т.н. Харесват ми и песните на Здравко Чолич, който преди е бил доста известен в България, но сега не е така, съдейки по моето поколение. Желко Йоксимович също е един от певците, които слушам с голямо удоволствие. Обичам и рок музиката...

Вели: Слушаме горе-долу еднаква музика, затова напълно подкрепям сестра ми с изброените имена, като бих добавила Тони Димитрова, която много харесвам, както и Миро. А от чуждестранните изпълнители - Джеймс Блънт, Палома Фейт, Лейди Гага...

- Кой е най-ранният ви спомен, свързан с пеенето?

Ива: Ходенето по репетиции с Гунчето може би. Но най-яркият ми спомен е от неин концерт в НДК, когато бяхме съвсем малки и трябваше да й поднесем цветя на сцената. Двете с Вели дадохме цветята и така бързо се изстреляхме обратно, че докато баба се наведе да ни целуне, нас вече ни нямаше.

- Какви ги вършите по вечерно време?

- Ива: Вечер можете и в УНСС да ме намерите, ако имам лекции. Иначе на различни места, зависи. Относно забавленията, не обичам много шумните места и големите компании. Най-много ми харесва да съм с най-близките си на някое нестандартно закътано място.

- Вели: В НАТФИЗ съм от сутрин до вечер. Ако имам свободно време, най-вероятно ще се мотая из центъра на София или ще ме хванете на път за концерт.

- Как се виждате след 10 години?

Ива: Ще си имам собствен бизнес и поне 5 албума с Вели зад гърба си (смее се).

Вели: Никога не си правя бъдещи планове, живея за момента. Ще видим след 10 години. Каквото е писано, ще се случи.

- Вели, какво е да си в класа на гуру като Стефан Данаилов?

Вели: Той е изключителен човек! Много добър и сърцат. С него се работи много лесно, защото знае точно какво иска в работата си с всеки студент и знае как да го постигне. Аз съм много щастлива, че съдбата ме изпрати в неговия клас. Чувствам се изключително добре при него и съм му благодарна за всичко, на което ни учи, и по актьорство, и в живота.

- На последния „Пирин фолк“ взехте 3 награди. Обвиниха ви, че те са заради баба ви. Какво ще отговорите?

Ива: Разбира се, че и заради нея! Та нали тя написа музиката и текста на песента ни "Не ме давай, мила майко". Знам, че хората го казват в друг смисъл, но не им обръщаме особено внимание... Кръвта вода не става, първо. Второ, не знам тези злословници защо са против нас - вместо да се радват, че има млади хора, на които им се занимава с фолклор, те се чудят как да омаловажат и обидят нашия труд, а и този на целия ни екип.

Вели: Ние не сме перфектни, но обичаме това, което правим, на нас ни е приятно и не виждам нищо лошо в това. Изключително сме премерени в подбора си на репертоар, визия и всичко, което формира образа ни. Благодарни сме на Гунчето за всичко, на което ни учи... Щастливи сме. Пък нека си говорят! Има хора, на които доставяме радост и умиление, това е по-важно. Има хора, които се гордеят с нас. За тях го правим!

- Имате страхотни фигури. Как поддържате форма?

Ива: Аз - най-вече с ходене. Обичам дългите разходки, независимо дали навън е студено или топло. Старая се да се храня нормално, да не прекалявам с вредните храни, като това не означава, че се лишавам от тях. Има моменти обаче, в които сама си казвам - сега ще се храня здравословно - и честно казано, когато си го поставя за цел, го правя. Но в никакъв случай не спазвам някакви строги хранителни режими. А на фитнес ходя много рядко.

Велислава: Аз също не се лишавам от нищо, но при мен определено помагат и физическите упражнения в НАТФИЗ.

- На любовния фронт как сте? Имате ли си гаджета?

Ива: Що се отнася лично до мен, ще загатна - щастлива съм!

Вели: В момента съм сама, а относно мъжа до мен, той трябва да е здраво стъпил на земята, да притежава качества като доброта, уважение, да ме подкрепя, да ми дава съвети и заедно да градим. Така си представям нещата.

- 2018-а е година на Жълтото земно куче, което носи късмет. Ще ви бъде ли нужен той и за какво?

Ива: Определено! За реализация на всички замисли и творчески идеи, които никак не са малко. Дай Боже, да се осъществят!

Вели: А аз си пожелавам късмет още и в киното, и театъра. А също отново да изпитам онова удоволствие от снимачната площадка, каквото по време на снимките на "12А". Искам тази уникална емоция да се повтори!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене