Роботи сменят готвачи и шофьори

Светлин Наков СНИМКА: Фейсбук

Роботите ще заменят нискоквалифицираните ряботници, като сервитьори, готвачи и шофьори до 30 г. Това каза директорът на Софтуерния университет Светлин Наков на конференцията „Бъдещето на труда”. Той обясни, че през 2030 г. 85% от работните места ще бъдат за професии, които все още не съществуват.

Новите професии, които ще навлязат ще бъдат свързани с технологиите. Една от тях е треньор на роботи, освен това ще трябва да има и хора, които са се занимават с престъпления извършени от роботи. Бъдещото разплащателни средство пък ще бъдат мобилни карти, с които ще се правят и плащат поръчките.

„Сега 30% от задачите в 70 на сто от професиите могат да бъдат заменени от машини”, заяви евродепутатът Ева Майдел. Тя бе категорична, че трябва да продължи обучението през целия живот.

Според европейската статистика в момента 90% от позициите на пазара на труда изискват цифрови умения. „Такива умения имат само 4 от 10 европейци”, заяви комисарят по заетостта Мариан Тийсен. Според нея развитието на технологиите ще доведе и до ново работно време, а не стандартното от 8 до 17 ч. "Всеки, който работи трябва да има достъп до социлна закрила", каза още Тийсен.

Експертите бяха категорични, че през следващите години възрастните хора ще заемат все по-голяма място на пазара на труда, защото развитието на технологиите ще вдигне още продължителността на живота. Разликата в заплащането между мъжете и жените пък ще стопява все повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене