Осъдиха известна турска певица и актриса на 10 месеца затвор за обида на Ердоган

Зухал Олджай СНИМКА: туитър/Zuhalolcay__/

Известна турска певица и актриса бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изпълнение през 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Певицата Зухал Олджай бе обвинена, че е обидила президента, като изпълнила своя песен, чийто текст преработила с цел да критикува Ердоган, и придружила изпълнението си с жест с ръка.

В преработения вариант се пее: "Реджеп Тайип Ердоган, всичко това са измислици и лъжи, животът някой ден ще свърши и ще кажеш, че съм сънувала", предава БТА. 

В показанията си Олджай заяви, че е променила текста, защото името на президента пасвало на римите и че не е имала никакъв друг "скрит, оскърбителен мотив". По думите й също така жестът с ръка бил предназначен за човек от публиката, който я обидил.

Турската телевизия НТВ уточнява, че издадената присъда на Олджай не е с изпитателен срок, тъй като певицата вече имала една присъда за подобно провинение. През 2010 г. тя получи глоба в размер на 10 620 турски лири (2193 евро) за "обида на длъжностно лице".

Подсъдимата и адвокатът й не са присъствали на съдебното заседание.

Досието на Олджай сега ще бъде прехвърлено в по-висш съд в Истанбул. Ако той отхвърли присъдата, тя ще бъде повторно съдена, а ако я потвърди, вероятно певицата ще се възползва от условно освобождаване, тъй като присъдата е със срок под една година, отбелязва НТВ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене