Израелска фирма разработи технология за превръщане на отпадъците в пластмаса

СНИМКА: Pixabay

Израелска фирма разработи технология за преработване на домакинските отпадъци в пластмаса за многократна употреба, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ястреби, лешояди и щъркели кръжат над главата на главния оперативен служител на "Ю Би Кю" Кристофър Свеен, докато той сочи към купчина отпадъци, загниващи в пустинната горещина и я нарича "златната мина на бъдещето".

"Ю Би Кю" се намира в Кибуц Цеелим, на границата с пустинята Негев. Компанията е патентовала процеса на преработване на домакинския боклук от депата за отпадъци и произвеждането на пластмаса от него. Предприемачите предлагат услугите си онлайн с надеждата да направят революция в управлението на отпадъци по света и да направят депата ненужни.

"Взимаме нещо, което не само не е полезно, а вреди сериозно на планетата ни и можем да го превърнем в неща, които ползваме всеки ден", каза Албърт Дауър, член на борда на директорите на компанията. Той добави, че материалът на "Ю Би Кю" може да се използва за заместител на традиционната пластмаса и дървесина, като намалява използването на нефт и обезлесяването.

Малката фабрика на компанията преработва един тон общински отпадъци за час, относително малко количество, което няма да е достатъчно за нуждите дори на средноголям град. Но от ръководството заявиха, че смятат да разраснат бизнеса си. Към настоящето те водят преговори с големи клиенти, защото изграждането на още фабрики е скъпо и трябва да са сигурни, че имат сигурен пазар за услугите си.

Според "Ю Би Кю", по време на процеса на преработка не се отделят въглероден диоксид и токсични биопродукти, използват малко енергия и не се нуждаят от вода.

Допълнително трябва да се провери дали технологията работи наистина и е търговски приложима.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене