Двама българи правят архитектурната визуализация на бъдещата най-висока кула в света в Дубай
Деси Банова | 14 Април 2018 г. | 91 показвания | 0 коментара

Димитър Рашков и Диан Шишков почнали бизнеса си в гараж, днес за тях работят 160 души

Всички в офиса им ходят по пантофи, за да им е комфортно и да върви творческият процес

“24 часа” публикува рубриката “Истории на успеха с Деси Банова” на Нова тв, в която журналистката представя успели млади българи, които могат да живеят и работят навсякъде по света, но предпочитат да останат в родината.

Димитър Рашков: Помниш ли напъването, с което започнахме?

Диан Шишков: Помня денонощните смени в офиса.

Д. Р.: А възглавниците от тоалетна хартия помниш ли? Това на всеки го разказвам. Тогава за първи път се сблъскахме с проблема с храненето, ако помниш: сутрин, обед и вечер китайска храна.

Д. Ш.: И по цял ден седене, как да седиш с обувки. Затова минахме на варианта с чехли.

Днешната ми среща е с двама предприемчиви и креативни българи, започнали бизнеса си с четири човека в един гараж. Днес офисът им е на няколко етажа, а служителите са повече от 160. За пътя към успеха говоря с бизнес партньорите, станали впоследствие и приятели - Димитър Рашков и Диан Шишков.

- Тази година фирмата ви стана на 10 г., как започнахте?

Д. Р.: Започна с луд мерак и проклетите амбиции да играем с най-големите. Понеже станахме много тежки за футболното игрище и трябваше някъде другаде да прехвърлим енергията, и решихме, че ще правим бизнес.

Д. Ш.: Отидохме на световно един вид!

- Разкажете ни повече за дейността си?

Д. Ш.: Най-кратко казано, занимаваме се с изработка на архитектурни визуализации и анимации. Какво представляват всъщност архитектурните визуализации - това е компютърно генерирана картинка, която всъщност представя архитектурният проект как ще изглежда в бъдеще.

Д. Р.: Един вид представяме нереализирани мечти още.

- И двамата сте завършили архитектура. Митко, за теб знам, че твоята страст е рисуването. Визуализаторското майсторство ли е пресечната точка между двете?

Д. Р.: Най-силната част от целия процес на архитектурното образование, което мен ме привличаше, беше визуалната страна на нещата. Пресечната точка е точно това ново приложно изкуство, нашето обаче е приложно, малко е манифактура, има своята пазарна част. Той Диан не беше много по тази част, архитектурата е голямата му любов, но за щастие с течение на времето се напаснахме.

Д. Ш.: При мен е малко по-различно. Това, което мен ме дърпа напред, е голямата игра с големите проекти, архитектурата е повече моята страст.

- Отдавна България ви е тясна. Как се случи така, че вие излязохте на световния пазар?

Д. Р.: Случи се с голямо напъване и напъвайки се, накрая е приказката с двете излъскани ябълки, попаднахме на късмет. То никога не става само едното или само другото.

Но в интерес на истината най-големият урок тогава беше, че имахме слаб момент. Най-голямата сила на един човек не е дали ще пропадне надолу и след това ще дръпне нагоре, а когато е долу, как ще реагира. Ние за късмет получихме този урок, получихме второ обаждане, което беше: Момчета, тогава се постарахте много, не се получи много добре, искате ли втори път да пробваме? И оттогава сме тръгнали само нагоре, защото

сграбчихме втория

шанс и не го

изпуснахме повече

- Кои са най-интересните, най-новите проекти, върху които работите?

Д. Ш.: Много, много са интересните проекти, те повечето са интересни. Основно работим в Близкия изток, където така или иначе в последните години се случват най-интересните неща в света.

Мога да изброя някои неща като “Дубай Крийк Харбър” - това е, бих казал, нов град в града, нова цяла зона в Дубай и, естествено гвоздеят на нещата е кулата на Сантяго Калатрава, която ще бъде най-високата кула в света. Тя в момента е в строеж, ние постоянно работим с техния екип върху различни опции, върху детайли от дизайна и това е най-интересното нещо, до което сме се докосвали.

- Видях, че вашите служители всъщност носят пантофи в офиса.

Д. Р.: Това се получи малко случайно от самото начало, когато работихме 24/7. Дето има приказката: Като те стяга чепикът цял ден, и съзнанието не може да се освободи. За да може да се освободи творческият процес, за това трябва пълен комфорт. Затова решихме да събуем обувките. До ден-днешен, когато сме повече от 160 човека, това стана като задължителен дрескод.

- Казахте 24/7 - това ли всъщност е цената на успеха, да живеете един вид в офиса?

Д. Р.: Вече не сме 24/7, тръгваме си по-рано, събота и неделя почиваме и т.н., но все пак

рискуваш някой

да смени патрона

на бравата

и да не можеш да се прибереш вкъщи дълго време.

Д. Ш.: Истината е, че в началото беше доста напрегнато, много трудно и трябва да даваш повече от себе си, да даваш повече, отколкото получаваш, за да можеш да се движиш напред, и то с бърза скорост. Това за начало беше много важно за нас, сега успяваме да контролираме процеса доста успешно.

- Кажете ми каква е формулата на успеха?

Д. Р.: Формулата е да се опитваш да правиш правилно нещата и да не броиш пари, това е най-важното нещо - да изпитваш наслада от това, което създаваш.

Д. Ш.: Именно - трябва да правиш нещата с любов!

- Около вас наистина витае една страхотно голяма енергия. Какво бихте казали на всички онези скептици, които не вярват, че в България могат да се случват страхотни неща?

Д. Р.: Напротив, даже в България е много по-лесно да се получат много неща, защото истината е, че България е една нискоконкурентна среда, и висококвалифицираните специалисти, тези, които не ги мързи и им се работи, много по-лесно ще успеят да намерят реализация на собствена почва, на собствения си език, в собствената си среда. Маса от хората, които са пробвали, те вече го знаят. Ние за късмет може би имаме над 20-30 колеги, които са завършили или са работили по света и са се прибрали в България да търсят нови възможности, и работят тук при нас с най-голямо удоволствие!

Д. Ш.: Една друга точка е, че светът вече е отворен - интернет, контакти, възможности. От България всеки има възможността да се прояви на световната сцена. България е страхотно място и според мен тук има и страхотна среда за работа!

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. Какво предпочитате да правите в свободното си време? а) Да чета книга или да гледам филм. б) Да спортувам, да се катеря или да се разхождам сред природата. в) Да слушам музика, да рисувам или да се забавлявам с приятели. 2. Когато работите по групов проект, каква е вашата роля? а) В повечето случаи ставам двигател на работния процес.

Самолет на “България ер” е кацнал във Виена аварийно заради спукано стъкло, научи “24 часа”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и няколко зам.-министри са пътували в него. Пращат друг самолет да вземе пътниците. Очаквайте

Полицията е обсадила жилищна сграда в Страсбург, в квартал Нойдорф, в която се е барикадирал стрелецът от Коледния базар. Той е 29-годишен, роден е в Страсбург, бил е следен като опасен ислямист. Спецчасти току-що са нахлули в къщата. Преди това според очевидци са извикали: "Няма смисъл да се криеш!

Втородивизионният ЦСКА 1948 иска да привлече нападателя ...
16 часа път очакват най-добрият български джудока Ивайло ...
Екстреньорът на футболния отбор "Левски" и настоящ ...
Борислав Иванов - Яйцето е едно от откритията в българския ...
Актьорът Любо Нейков дойде специално да се види и запознае ...
„Бохемска рапсодия“ на групата Queen е най-слушаната песен ...
Официално откриване на моста Холугаланд близо до северния ...
Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са ...
Комбинирайте ги с широки пуловери, които не са в черен ...
и така ще почете 90 години от рождението на Младен ...
Кин и Стефан Стоянови я предоставили за изложбата 50 г. ...
Концертът на световната звезда, чийто глас обхваща 3 ...
Английският футболен специалист Хари Реднап спечели ...
l Рускинята прави много жертви, за да се врече на монарха l ...
Вежди Рашидов откри изложба "Малки акварели" в новото ...
Половинката на нападателя на "Интер" Мауро Икарди - Уанда ...