Веселин Атанасов Българин стана "Фотограф на годината"

Снимката "Ранна есен" донесе на Валентин Атанасов приза "Най-добър фотограф" в света в раздела за пейзажна фотография.

Той е отличен в раздел "Любители" на Sony World Photography Awards 2018

Финалистите във всички категории и раздели на конкурса бяха обявени на церемонията по връчване на наградите в Лондон

Веселин Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване от Sony. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната "Съмърсет хаус", Лондон.

Организиран от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-мащабният фотоконкурс в света. В единадесетото му издание участваха рекорден брой от 320000 снимки на фотографи от над 200 държави. Това са едни от най-добрите съвременни фотографски творби за изминалата година.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел "Любители" за фотографията му „Ранна есен“ – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан.

Атанасов е IT специалист от Казанлък, чийто любим жанр е пейзажната фотография. Започва да снима през лятото на 2014 г., а през 2016-та вече участва в редица фотоконкурси под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) и е удостоен с престижната титла Артист на FIAP.

Във връзка с победата си, Атанасов заяви: “Този успех е изключително важен за мен – вълнуващо свидетелство за моя напредък като фотограф. Особено щастлив съм, защото това е един от най-престижните фотографски конкурси в света. Подобен успех е забележително постижение за всеки един фотограф. Сигурен съм, че това признание ще ми служи като стимул да ставам все по-добър в бъдеще. Насърчавам всички любители фотографи като мен да дадат най-доброто от себе си и да участват в конкурса!“

За печелившия си кадър Атанасов разказа: “Снимката е направена миналата година на 26-ти септември в горите на Стара планина, България. Снимах гората, която бе украсена в есенни цветове и покрита от гъста мъгла.“

Председателят на журито в раздел Любители Зелда Чийтъл коментира: Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел Любители, Веселин Атанасов, е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това, в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро, донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов.“

Бленуваната титла Фотограф на годината беше връчена на британката Алис Томлинсън за нейната серия фотографии Ex-Voto, с която тя спечели 25 000 щатски долара. Проектът й бе отличен от журито заради прекрасното изпълнение, техническата прецизност и емоционалната илюстрация на пилигримството като пътешествие на откритията и саможертвата в името на една висша сила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене