50 дни ученици от Велико Търново издирваха менюто от последната вечеря на “Титаник”, готвиха го ден и половина

Десетокласничките Никол и Йорданка представят менюто на “Титаник”.

Младежите представиха ястията пред 105 директори 106 години след потъването на кораба

Търновски ученици събраха погледите на 105 директори, като представиха последната вечеря на кораба “Титаник”. Младежите от гимназията по туризъм сготвиха част от ястията от оригиналното меню за първа, втора и трета класа точно на 14 април, когато се навършиха 106 г. от най-голямата морска катастрофа.

Идеята дошла, тъй като на тази дата училището им било домакин на общото събрание на Асоциацията на Кеймбридж училищата и на национално състезание по английски език.

“Ние не сме били на “Титаник”, затова ни беше много интересно. Искахме да опитаме от това, което са вечеряли, закусвали, обядвали. Самото изживяване и презентирането на това меню беше изпитание за нас, беше много сложно”, казва Никол Трифонова от 10-и клас.

Учениците от 10 “в” работили по издирването на рецептите и фотосите. Месец и половина отнело проучването. Децата

превеждали

рецептите в часовете

по английски

След това учителите по специалните предмети огледали блюдата, за да преценят кое може да се направи век по-късно.

Вечерта на 14 април 1912 г. пътуващите в първа класа безметежно се наслаждават на пиршество от десетстепенно меню, известно като менюто на крал Едуард - връх на френската кухня. Все пак цената на най-хубавата каюта в първа класа е 4350 долара, показало проучването.

“Вечерята започва с канапе “Амарал”, приготвено от препечени на скара подложки от багета, с масло и сос аншуа. Върху тях има варено месо от раци или скариди, гарнирани с маслини и хайвер. Предястие от стриди. Следват консоме “Олга” (избистрен телешки бульон) или крем супа от ечемик,

задушена сьомга

на бавен огън с

краставици и

сос муслин,

филе миньон,

соте от кокошка, агнешко с ментов сос, печена патица с ябълков сос или говеждо филе. Има също печени гълъби със салата и аспержи в сос, фуа-гра с целина. Десертите са пудинг “Удлдорф” или кайсии, желирани с ликьор “Шартрьоз”, ванилови и шоколадови еклери, сладолед”, обяснява десетокласничката Йорданка.

Тъй като цялото меню не е подходящо за коктейл и е много трудоемко, в съвременните условия били избрани говеждо филе миньон и десертът на пасажерите във втора класа - кифлички от многолистно тесто със сладко от смокини.

“Гурме специалитетът се приготвя, след като филето се намазва с горчица и розмарин. Запечатва се в масло и се запича в тава под фолио. За многолистното тесто на кифличките се изискват 5 часа”, обяснява шеф готвачът на групата - единайсетокласникът Янислав Василев.

Ден и половина учениците приготвяли рецептите от “Титаник” и останалия кетъринг в двете кухни на училището. Продуктите открили лесно в хипермаркет.

“Като цяло кухнята е много тежка. Крал Едуард VII е любител на големите гуляи. Ядяло се като за последно. Менюто е било с много мазнина”, обяснява ръководителката на любопитния проект Флорина Борисова.

Колкото и да са се променили гастрономическите вкусове през годините,

агнешки котлети с

ментов сос и днес

не би отказал никой,

смятат възпитаниците на гимназията. За начинаещите кулинари то изглежда и най-вкусно заедно с говеждото филе.

В последната вечеря на “Титаник” пасажерите във втора класа имат далеч по-кратко меню. Започват с консоме с тапиока. После избират между печена пикша с лютив сос - това е разновидност на треска, печено пиле с ориз и къри или агнешко с ментов сос. Има още печена пуйка с боровинков сос с гарнитури от зелен грах, пържени картофи и пюре от ряпа. Третото било пудинг от сливи или винено желе, кокосов сандвич, американски сладолед. Предлагали още плодове, сирена, орехи, кафе и кифлички.

В трета класа

похапвали овесена

каша, сухари,

яйца с бекон,

оризова супа, ростбиф, царевица, картофи, пудинг със сушени плодове. “30 долара е струвала само една вечеря за бедняците. Оказва се, че овесът тогава е бил много популярен, защото е много хранителен. Ние днес се тъпчем с мюсли, но тогава той е присъствал дори в менюто на първа класа, може би защото са на кораб”, разсъждават учениците.

“Продуктите са се съхранявали в големи амонячни хладилници. Първите от тях са били на този кораб. Били са колкото стая и в тях е можело да се съхраняват храни от целия свят. Имало е плодове от Бразилия, американски сладолед”, казват младите изследователи.

Бъдещите шеф готвачи признават, че в началото били малко обезкуражени, защото се оказало, че един ресторант в Хонконг е пресъздал менюто на “Титаник” за 100-годишнината от катастрофата. “Най-трудно за готвача в Хонконг се оказало набавянето на рецептите, а съставките и днес са много скъпи. Задушената сьомга, стридите, агнешкото по английски и уолдорфски пудинг с френски сладолед за десерт, типични в наше време, са били изненадващи и връх на кулинарията за началото на XX в. А ние, след завършване на обучението си, със сигурност ще можем да приготвяме всичко това", убедени са учениците.

Шеф Иван Манчев в своя ресторант е приготвял говеждото филе миньон и сьомга с муслинов сос от блюдата на първа класа. Преди 2 г. пък в “Черешката на тортата” Гери Дончева прави вечеря, посветена на “Титаник”.

Покрай рецептите учениците се натъкнали и на други интересни факти. Като например

любовната история на

две деца на българи,

загинали на

“Титаник”

Когато тръгват към Америка от троянското село Гумощник, жените им са бременни, а по-късно между тези две деца избухва любов и те са заедно до дълбока старост.

“Още по-любопитно беше, че последните концерти на най-известния бенд на Уолъс Хартли, са били в България. През зимата на 1911 г. са били във Варна, последните им концерти са били в София през януари и февруари 1912 г. Оттам отиват на “Титаник” и не се завръщат”, обясняват учениците.

По време на потъването на кораба пък главният пекар бил много пиян. Той оцелява два часа в ледените води на океана и е спасен, допълва Йорданка.

“Когато чух какво са намислили, първата ми мисъл беше, че правим асоциация с потъването на кораба, а ние все пак не искаме да потъваме. Но начинът, по който те направиха всичко, бе много атрактивен и интересен. Аз самата не съм очаквала, че толкова любопитни неща могат да открият”, разказа директорката Татяна Данчева.

Учениците са много впечатлени и от факта, че т.г. трябва да бъде пусната реплика на “Титаник”. Лайнерът е на стойност 400 милиона паунда, с точно пресъздадени турски бани, басейн, дори приборите в ресторанта и музиката. Корабът е на същата компания, произвела “Титаник”, която има нов собственик - австралийски милионер.

Говеждото филе миньон и кифличките със сладко от смокини от последната вечеря на “Титаник”
Говеждото филе миньон и кифличките със сладко от смокини от последната вечеря на “Титаник”
Екипът от единадесетокласници, който приготвил част от вечерята, и преподавателката им Веска Веселинова
Екипът от единадесетокласници, който приготвил част от вечерята, и преподавателката им Веска Веселинова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене