Веско Ешкенази: Българите все повече харесват класическа музика

Снимка: Архив

"Хората ме питат какво още правя с тази цигулка, с която съм от 40 години, свиря от 5-годишен. Не мога да им обясня, че все още имам какво да изсвиря, още ме предизвиква цигулката", каза пред Нова телевизия Веско Ешкенази. Той е в България отново и пак за малко по повод продължението на турнето си "Танго". 

"Когато направихме албума, го представихме в тук, в София и продадохме не една, а две зали", разказва цигуларят и не крие радостта си от засилващата се любов на българите към класическата музика.

"Забелязах малки деца, които бяха дошли с родителите си на концерта и стояха повече от час и половина по време на целия концерт. Аз даже ги поздравих", признава с усмивка Ешкенази.

"Случвало се е по месец да не свиря. Трябва да почиват и пръстите, и ума, защото сезонът ми е много натоварен", казва виртуозът.

И до днес има сценична треска. 

"Ако някой от младите колеги си мисли, че с годините става по-лесно, напротив - вече имам какво да защитавам, все по-трудно е", казва той. 

Един от най-запомнящите се му спомени е концерт пред Народния театър, на който свирил под дъжда, а публиката стоическа стояла да го слуша. 

"Даже по-късно разбрах, че момиче и момче се запознали на този концерт, а по-късно се оженили. Момчето поканило момичето да се скрие при него под чадъра и така пламнала любовта им", разказва с усмивка Веско Ешкенази.

Следващият му концерт в София е на 30 юни в зала 1 на НДК.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене