Петя Колчева е единствената българка, поканила съпруга си на разходка до Еверест

ДЕСИ БАНОВА

После заедно го покорили

Успешната адвокатка се запалила по алпинизма след зимно изкачване в Стара планина

“24 часа” публикува рубриката на Нова тв “Истории на успеха с Деси Банова”, в която всеки четвъртък в рамките на сутрешния блок журналистката представя вдъхновяващи млади българи, които са имали възможност да се реализират навсякъде по света, но са избрали да останат в родината.

Днес ще ви срещна с една много смела и достойна жена - съпруга, майка на три прекрасни деца, успешен адвокат и единствената българка, видяла света от най-високия връх на земята - Еверест. Представям ви Петя Колчева. 

Петя е единствената българка, видяла света от най-високия връх на земята.
Петя е единствената българка, видяла света от най-високия връх на земята.

- Откъде тази любов към алпинизма?

- Почти случайно, бях студентка по право първи курс, когато мои колеги ме поканиха на излет в Стара планина. Излет е малко така лекомислено казано, защото беше средата на зимата и ние се разходихме по билото между две хижи, като обичайно по това време на годината духат ураганни ветрове, затъвахме до колената в снега. Случайно обаче на мен това много ми хареса. Почувствах се извън системата - имайте предвид, че това става по време на социализма и всъщност си беше изцяло дисидентско преживяване.

Планината среща Петя и с голямата ѝ любов - съпруга ѝ Камен Колчев, с когото заедно първо покоряват по нейните думи най-трудния за изкачване връх - осемхилядника Чо Ойо през 2008 г., а на 22 май 2009 г. успяват да изкачат и най-високия връх на планетата - Еверест.

- Съпругът ми е

изключителен

приятел

на първо място, ние сме съмишленици. Давам си сметка, че това е любовта на живота ми.

- Какви са качествата, които се изискват, за да покориш най-високата точка на планетата?

- Трябва да ти харесва, хората имат различни дарби за различни неща. Светът е осем милиарда души и ние всички сме различни. Ако аз проявявам инат да ставам все по-добра в някаква област, която ми е по-трудна и не е моята дарба, наистина нямаше да бъда успешна. Докато алпинизмът влезе толкова дълбоко в сърцето ми, че след прекъсване примерно от 8-10 години аз се върнах, все едно никога не съм спирала.

- Вие сте майка на три деца, успешен адвокат и в същото време сте покорила най-високия връх в света. Как успяхте да ги съчетаете?

- Преди няколко дни чух една поговорка:

Ако искаш да ти

се свърши работа,

търси зает човек,

не търси човек, който има много свободно време. Явно, че осъществяването на мечтите идва при хората, които са заети. На мен това никога не ми е пречило и в различни периоди от живота си съм наблягала на различни проекти. Отделно работата ми е изключително стресова, много състезателна и ако не са планината и алпинизмът, и семейството, сигурно щях да бъда в лудницата. Нещата за мен се балансират.

- Какво ви дава планината?

- Вдъхновение, ентусиазъм, възторг, прекрасно е!

- Какво е усещането да си на най-високата точка в света?

- Ако трябва да го сравниш с нещо, гледката е като че си в самолет на презокеански полет, но всъщност си извън самолета. Това, че видяхме заревото на хоризонта, а хоризонтът беше объл, не може да се опише с нормални човешки думи. Просто

имаш чувството,

че си в Космоса

наистина.

- Вашите приятели се шегуват, че освен че сте единствената българка, покорила Еверест, сте и единствената жена, завела мъжа си на разходка до Еверест.

- Да, нашите приятели са много здраво стъпили на земята и слава Богу, че ги имаме, защото това ни помага да продължим напред без излишна гордост. Както казват, ако не бяхме ние, можеше да се пръснете като един балон и те са ни помагали да си гледаме децата, да вървим напред, да определим правилната посока и всъщност да бъдем това, което сме.

- Кой е най-високият връх за вас в живота ви?

- Това, че имам три деца и здраво семейство. За мен в професионален план годините между 2010-а и 2017-а бяха толкова сериозно предизвикателство, че наистина мога да кажа - това е моят Еверест.

- Вие сте успяла да реализирате голяма част от мечтите си. Какво е вашето послание към всички българи?

- Първо, да се радват на живота и да се усмихват малко повече. За да го постигнат, трябва да повярват в себе си. За да повярват в себе си, трябва да намерят това, което им доставя най-голямо удоволствие и да не спират да търсят. Ако човек намери малките, простите неща, които го радват, като например една разходка в планината, е балансиран, щастлив и намира смисъл да живее. Ако ще най-накрая разходката да свърши и на Еверест!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене