Със сребърна лопатка Батенберг направил първа копка на катедралата във Варна

“Привет от Варна, Сийо, как си? Как са със здравето старите? Аз съм в добро здраве.” Това е написал на гърба на картичка с изглед от Варна от 1932 г. неизвестен мъж. Тя е една от стотиците, които се пазят в Музея за история на Варна.

Сградата, в която се помещава музеят, сама по себе си има интересна история. Построена е през 1851 г. за белгийско консулство. Няколко години по-късно е превърната в хотел, който бързо бил преустроен в затвор.

Голям интерес предизвиква колекцията, която показва първите години на курортна Варна. Дори има кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика. Запазена с оригиналното си обзавеждане е хотелска стая, част от сладкарница, табела на гостилница. Има няколко бутилки с ликьор от 20-те години на XX в., инсталация за точене на бира. Могат да се видят романтични рокли, дамски чадърчета, любопитни детски играчки.

Друга част от експозицията представя оформянето на европейския архитектурен облик на Варна и превръщането ѝ в лятна столица на българската култура. Показани са ордени, медали, лични вещи, писма и документи на кметове на града, на чеха Антон Новак, създател на най-големия парк на Балканите.

Могат да се видят сребърните копачка и лопатка, с които на 22 август 1880 г. княз Александър Батенберг прави първата копка на катедралния храм “Свето Успение Богородично”, и предмети от двореца “Евксиноград”. Тук е и роялът, купен за откриването на Първите български народни музикални тържества през лятото на 1926 г. - предвестник на днешния Международен музикален фестивал “Варненско лято”.

Прекрачвайки прага на музея, се връщате неусетно в онези години в началото на миналия век до 1939 г., когато Варна се развива и като първостепенен пристанищен, търговско-индустриален и лечебен център. На трите етажа на обраслата с блъшлян сграда са изложени повече от 16 000 експоната. Сред тях са оригинална печатарска машина от края на XIX в., внесена от Виена, първият в града тъкачен стан на фабрика “Прогрес”, дошъл през 1902 г. от Англия, образци и каталози на първите текстилни предприятия, на десетките винарски и пивоварни дружества. Сред експонатите е и единственият запазен в страната самар на докер за пренасяне на товари. Запазени са снимки от строежа на новото пристанище 1895-1906 г., елементи на корабно оборудване, акции и проспекти на “Българското параходно дружество” през 1892 г., началото на българското корабостроене.

МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА ВАРНА

Адрес - ул. “Осми ноември” 3, на метри от малките римски терми, тел. 052 632 677

Работно време - от 10 до 17 ч. Почивен ден от май до октомври - понеделник. От ноември до април – събота и неделя.

Цени - деца до 7 години - безплатно, ученици и студенти - 2 лв., възрастни - 4 лв.

Беседа от екскурзовод - до 10 души - 10 лв., над 10 души - 20 лв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене