Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Кметът Емануил Манолов приветства Ана Мария Гюзелева в Павликени

Известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си “...А душата знае“ в Павликени. С „Добре дошла на нашата снаха“ бе посрещната от местната публика съпругата на покойния оперен ас  Никола Гюзелев.

„…А душата знае" на Анна Мария Петрова-Гюзелева е сплав между лириката на поетесата и картините на любимия мъж в живота й. По думите й изданието е в памет на съпруга ѝ - световноизвестния оперен певец и художник и е обогатено с негови картини, предоставени от Фондация „Никола Гюзелев”.

Поздравления към Анна Мария Петрова-Гюзелева поднесе кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той разказа как чрез общи приятели е успял да гостува в дома на семейство Гюзелеви и да връчи плакетът за почетен гражданин на Павликени на Никола Гюзелев. „Беше много вълнуващо. В думите на г-н Гюзелев нямаше обида към Павликени, както се говореше от много години. Мисля, че донякъде успяхме да отсрамим павликенчани с именуването на Летния театър, който векове вече ще носи името на Никола Гюзелев“, каза кметът. Инж. Манолов сподели личните си впечатления от срещата с Маестрото и заяви, че искрено се надява със съдействието на Анна Мария Гюзелева Летният театър да се изпълни със съдържание, като всяко лято се представя оперен концерт за жителите и гостите на Павликени.

„Наистина сърцето му беше сгряно от тази постъпка“, сподели инж. Манолов и разказа как са планирали посещение на оперния бас в родния му град. За жалост прекрасната идея за вечер, в която да представи картините си, не се реализира. Инж. Манолов и Анна Мария направиха уговорката през 2019 г. да се реализира изложба в памет на незабравимия Маестро, когато се навършват 5 години от неговата кончина.

По време на срещата стана ясно, че следващата година ще е готов нов документален филм за оперния певец. Кадри от Павликени ще бъдат включени в лентата, като ще бъдат осигурени срещи с живи съученици и приятели, които да разкажат истории „от извора“ за Никола Гюзелев.

Над час поетесата отговаря на въпроси от публиката. Анна Мария Петрова-Гюзелева сподели, че е започнала да пише, защото почувствала необходимост да излее своята душа. Тя не скрива, че живее между два града, между две държави, години наред. Съдбата и отрежда едно нескончаемо „пътуване“ между София и Рим - България и Италия. Тя винаги остава свързана с корените си и все повече се връща към тях. По думите й в последните години се свърза все по-силно с Павликени и „неговите хубави хора“.

По време на литературната среща много от почитателите на Анна Мария Петрова-Гюзелева отправиха своите въпроси към гостенката. Директорът на Исторически музей - Павликени Нели Цонева отправи покана в музея да се обособи кът на Никола Гюзелев, в който да се покаже неговата връзка с Павликени, корените му и израстването му като певец и художник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене