Йотова трогна Иля Велчев с цветя, докато звучеше: “Ти закъсняваш понякога, истино...” (Обзор)

Издателят Венелина Гочева доброволно прие ролята на водещ на премиерата . Зад нея са фотографът на “24 часа” Деси Кулелиева и черно-белите портрети на българи, с които се гордеем, заснети от хората на “24 часа” - освен Деси, и Румяна Тонева, и Пиер Петров, и Николай Литов, и Йордан Симеонов...

Над 200 приятели на писателя съпреживяха

с него в Народния театър премиерата на документалния

роман “Биографични снимки” (Обзор)

Представяне на книга от Иля Велчев в Международния ден на книгата на фона на изложба от 27 портрета на именити артисти, писатели и музиканти, снимани от фотографите на “24 часа” и подредени в мраморното фоайе на Народния театър - това е истинска класика!

Събитието уважи вицепрезидентът на България Илияна Йотова, но присъствието й бе далеч извън протокола. Докато актьорът Даниел Цочев разплакваше близо 200-та приятели на писателя и режисьор с песента по негов текст и музика на Емил Димитров “Ако си дал”, Илияна Йотова стана и поднесе своите цветя. Точно когато звучеше “Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш при нас...”

Неизвестни истини за известни хора, но разказани с добро чувство стоят между 600-те страници на документалния роман “Биографични снимки” на Иля Велчев. Това е най-новото заглавие на Издателска къща “Труд”. Писателят и поет разказва своя живот от раждането си до днешни дни и всичко това илюстрирано с десетки снимки от личния му архив.

“Неслучайно тези 27 снимки на известни български актьори, писатели и интелектуалци стоят прекрасно в това пространство. Подредихме ги за 27-годишнината на вестник “24 часа”, но много от тях са герои на биографичния роман на Иля...”

С тези думи започна издателят книгата Венелина Гочева, която доброволно прие ролята на водещ на премиерата.

“Тази книга е лишена от власт и омраза - когато човек умее да приеме лошите неща, които са му се случили, и отговаря с добро, се случва една прекрасна книга”, каза още Венелина Гочева.

Иля Велчев направи емоционално изявление:

“Тази книга е

любов и болка

Тя е истина. Тя е арена с гладиатор. Много е трудно да съхраниш любовта си и да я пренесеш чрез изкуството си до хората. Тази книга е за поета и чудовището, за поета и властта, за личността и системата... Тя е и размисъл, и надежда...”

Иля благодари на издателската къща “Труд”, помогнали му да направят чрез книгата истински празник на изкуството.

“Виждам тук свои приятели и колеги, някои от които са от положителните герои в книгата. Хората знаци, които движат живота и правят добро”, каза още Велчев и специално добави: “Позволете ми да благодаря на моята издателка Венелина Гочева, която отвори много щедро сърцето си и издателството за книгата...”

С патос и с неповторимия си глас шефът на Народния театър - актьорът Мариус Донкин, прочете откъс от романа. В празника се включи и актьорът Юрий Ангелов, които прочете хумористичен

текст за олигарха

Балкански,

пряк потомък на бай ви Ганьо.

Сред десетките приятели на Иля Велчев бяха актьорите Васил Стойчев, Мая Бабурска, Владимир Пенев и Стоян Алексиев, председателят на Съюза на артистите Иван Павлов, режисьорите Георги Стоянов и Мая Вапцарова, операторът проф. Венец Димитров, композиторът Митко Щерев, ексдепутатите Борислав Великов, Янаки Стоилов, Захари Захариев, Николай Свинаров, Иво Атанасов, бившият зам.-министър на културата Димитър Дерелиев-Дарзи, бившият шеф на БНТ Тома Иванов, Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд у нас, и др.

А от черно-белите си портрети от стените на мраморното фоайе в Народния театър празника наблюдаваха Валери Петров, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Кирил Маричков, Васил Найденов, Лили Иванова, Георги Калоянчев, Владо Пенев, Татяна Лолова, Любомир Левчев, Йордан Радичков, Георги Мамалев, Калин Врачански, Петър Попйорданов-Чочо, Райна Кабаиванска, Джоко Росич, Деян Донков... (24часа)

СНИМКИ:

Румяна Тонева,

Десислава Кулелиева

Иля Велчев подарява книгата си на вицепрезидента Илияна Йотова.
Иля Велчев подарява книгата си на вицепрезидента Илияна Йотова.
Опашка за автографи. Иван Павлов току-що е получил своя, идва редът на Иво Атанасов и съпругата му Зад нея е племенникът на Иля - режисьорът Борис Панкин
Опашка за автографи. Иван Павлов току-що е получил своя, идва редът на Иво Атанасов и съпругата му Зад нея е племенникът на Иля - режисьорът Борис Панкин
Юрий Ангелов внесе много смях и настроение с хумористичния текст за олигарха Балкански.
Юрий Ангелов внесе много смях и настроение с хумористичния текст за олигарха Балкански.
Актьорът певец Даниел Цочев изпълни две песни по текст на Иля Велчев.
Актьорът певец Даниел Цочев изпълни две песни по текст на Иля Велчев.
Директорът на Народния театър Мариус Донкин (вляво) и лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Директорът на Народния театър Мариус Донкин (вляво) и лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Така изглежда корицата на романа "Биографични снимки"
Така изглежда корицата на романа "Биографични снимки"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене