Експерт по киберсигурност: Една парола дава достъп до всичките ви тайни

СНИМКА: Pixabay

Една парола дава достъп до всичките ви тайни, данни, близки хора и пари, коментира в интервю за БТА Ваня Палейкова - експерт по киберсигурност и защита на данните, програмен директор на сдружение "SAFER - Дигитално читалище за онлайн сигурност".

"Хората не си дават сметка, че цифровият свят вече не се различава от истинския живот поради простата причина, че всички живеем повече онлайн, отколкото в реалността. А всички грешки и пороци са многократно засилени в интернет, показността е много по-голяма и няма връщане назад", отбеляза Палейкова. Тя посочи, че за нея, като експерт по киберсигурност, най-големите проблеми се случват заради суета.

"Вижте всички безумни тестове от сорта "На коя звезда приличаш" или "Кой е принцът за теб", които хората масово решават, давайки с охота личните си данни, само и само всички да видят, че лявата им вежда има прилика с Анджелина Джоли. Принципът "Няма безплатен обяд" важи с особена сила в интернет.

Всички програми, приложения, търсачки, социални мрежи, чатове, които използвате, събират данни за вас и ги продават. Тези приложения са безплатни, точно защото вие плащате за тях с информацията за себе си. Вече не е възможно да избягате от глобалната мрежа, защото - веднъж в интернет, завинаги в интернет, дори и да изтриете всичките си профили и да се скриете в гората с телефон с фенерче", каза специалистът.

След 25 май 2018 г., когато влиза в сила Общият регламент, който регулира защитата на лични данни, гражданите ще имат повече права и по-голям контрол над личните си данни, но, за да се случи това, те трябва да са активна страна, посочи Ваня Палейкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене