Строителни роботи помагат за справянето с недостига на работна сила

СНИМКА: Pixabay

От БТА

Роботи, които могат да заваряват, вдигат материали и завинтват, са разработвани, за да помогнат да се преодолее недостигът на работна ръка в японския строителен сектор, макар че използването им ще бъде ограничено до нощните смени, когато няма да има хора наблизо, заради опасения свързани с безопасността и регулациите.

Голямата японска компания Shimizu Corp. представи тази седмица няколко робота, включително един, който вече е в употреба на строителни обекти. Той вдига големи купчини дъски и ги слага на повдигач.

Robo-Welder и Robo-Buddy с гъвкави и обръщащи се механични ръце ще бъдат разположени на строителни обекти по-късно тази година, съобщи компанията.

Японският строителен сектор процъфтява, но подизпълнителите имат затруднения за попълване на незаетите работни места - проблем, с който се сблъскват и на други места по света, включително САЩ.

Роботите, представени на полигона за тестове на Shimizu в Токио, могат да намалят броя на работниците, необходими за всяка от задачите, които те изпълняват, с около една трета или една четвърт спрямо необходимия сега брой.

Строителните дейности обаче са толкова различни, деликатни или комплексни, че роботите могат да вършат само 1% от всички строителни работи, казва Масахиро Индо, управляващ изпълнителен директор на Shimizu, който отговаря за строителните технологии.

Усилията да се достигнат 10% е голямо предизвикателство и може да бъде прекалено скъпо, допълва той.

Роботите се срещат често в производствата, като например в автомобилните заводи, но тези машини са стационарни и извършват една и съща задача отново и отново, често в стерилна и затворена среда.

Роботите, които се използват в строителството, трябва да се движат. Макар голяма част от задачите им да са повтарящи се, те трябва да се съобразяват с неравности по земята и да заобикалят препятствия в зависимост от плана на сградата.

Shimizu посочва, че разработва свои системи за изкуствен интелект, като използва роботи, произведени от германския Kuka Robotics.

Ако работят успешно, роботите могат да помогнат за намаляване на рисковете, свързани с безопасността, и многото часове труд на строителните работници.

Shimizu показа, че при една обикновена задача работникът трябва да използва една ръка - и главата си с каска, за да придържа дъска и да държи болтове в устата си, докато използва другата си ръка да закрепи с болт дъската на място, използвайки ръчна машина.

Robo-Buddy направи тази задача по-лесна. Той използва вакуумни приспособления да вдигне дъска и сензори, за да я сложи на точното място, докато механична ръка се върти и закрепва с болт дъската, като се премества от място на място.

Използването на роботи има смисъл в градското строителство, където се строят високи сгради и се върши една и съща работа на всеки етаж.

В Япония, където равнището на раждаемост спада от много години, работната сила също започна да намалява. Много строители са възрастни и компаниите са затруднени в привличането на млади хора, казва Индо.

През 2014 година в Япония е имало 3,4 милиона строителни работници. Очакванията са до 2025 година да се свият до 2,2 милиона, според Shimizu Corp.

По-голяма част от разработките на роботи е съсредоточена върху роботите за развлечения и компания като например Pepper на SoftBank Corp. и Kiribo Mini на Toyota Motor Corp. Официалните власти обаче обявиха, че разработването на роботи за други нужди е национален приоритет.

Toyota също създава роботи, които могат да бъдат използвани в строителството като хуманоидния T-HR3 и плъзгащ се робот в помощ на човека.

В САЩ Construction Robotics разработи робот, който реди тухли.

Компанията Shimizu, която участва и в много проекти в чужбина, обяви, че проучва възможността да изнесе технологията за създаването на роботи, но все още не е взела окончателно решение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене