Съставиха най-детайлната карта на звездите от Млечния път

СНИМКА: Pixabay

Европейската космическа агенция /ЕКА/ е съставила най-детайлната карта на звездите от Млечния път и от съседните галактики, съобщава Асошиейтед прес.

Материалът, публикуван в сряда, съдържа измервания с висока точност на около 1,7 милиарда звезди, осъществени с помощта на космическия телескоп "Гая", изстрелян през 2013 година, предаде БТА.

Преди две години бяха публикувани измерванията на един по-малък отрязък от космоса, включващ 2 милиона звезди. От ЕКА съобщиха, че данните ще бъдат достъпни за професионалистите и за астрономите- аматьори.

За разлика от "Хъбъл", телескопът на НАСА, който заснема изображения от космоса, "Гая" измерва разстоянието, движението, яркостта и цвета на звездите.

След това данните се обработват от стотици учени и софтуерни инженери за направата на карти, които включват астероидите в нашата Слънчева система, както и триизмерни карти на близките звезди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене