Китай планира към 2020 г. да изведе в орбита нова група спътници

СНИМКА: Pixabay

Китай възнамерява да разшири обхвата на своята космическа програма, като за целта към 2020 г. ще бъде изведена в орбита група спътници с нови функционални характеристики, предаде ТАСС. Това заяви директорът на Държавния център за космически изследвания към Китайската академия на науките Ван Чи.

По думите му, сред разработваните апарати са спътници от китайско-европейския проект SMILE (СМАЙЛ), които ще помогнат на учените да изследват подробно въздействието на слънчевия вятър върху магнитното поле на Земята. "Това ще даде възможност да разберем по-добре как слънчевата активност влияе върху околната среда", поясни Ван Чи, предаде БТА.

Китайските специалисти вънамеряват също да търсят нови небесни тела, излъчващи мощни потоци рентгеново лъчение. Както и преди, голямо внимание ще бъде отделено на черните дупки и неутронните звезди. За целта китайските астрономи съвместно с учени от други страни възнамеряват непрестанно да увеличават техническия потенциал на китайската астрофизика.

Сред спътниците, които Китай в близките няколко години ще изстреля в космоса, е орбитална слънчева обсерватория от ново поколение. Създаваната група от съвременни космически апарати ще включва спътник за комплексно изследване на магнитосферата, термосферата и йоносферата, в частност за изследване на възходящи йонни потоци и механизмите, свързани с ускоряването им.

Ван Чи отбеляза, че Китай планира да ускори работата над създаването на национална лаборатория на орбита, а към 2030 г. да осъществи значим пробив в космическия отрасъл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене