Георги Божинов в пътеписите си: “Няма нищо по-прекрасно от землята българска”

“Черешови води” (ИК “Хермес”) е нова книга от Георги Божинов,

авторът на “Калуня-каля”. Тя включва разкази и пътеписи.

За книгата

“Какъв художник, какъв импресионист! Има моменти в текстовете му, когато не можеш да повярваш на очите си – картината е изумителна, точна и чиста, сякаш гледана през капка роса! Четката му не се влачи по платното, а го сече с къси, резки мазки. Рисува, рисува, дълбае и дълбае. И напомня: Това е България. Обичайте я, казва, няма нищо по-прекрасно от тая земля българска. Ваша е тя и вие сте нейни. И все устремен, задъхан, все едно изкачва височина: казва се само най-важното, защото дъхът ще ти трябва, за да стигнеш още нагоре...”, пише Ангел Русков.

За автора

Георги Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност “Руска филология”. Работи като кореспондент на БТА и във вестниците “Литературен фронт”, “Отечествен фронт” и “Труд”.

Автор е на романа “Калуня-каля”, който „Хермес“ преиздаде през 2014 г. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените и продавани български книги.

През 2015 г. преиздадохме и завладяващата историческа повест “Караджата”, а през 2016 г. - новото издание на „Кукувица кука”, в което за пръв път в книга е включен разказът “Старите портрети”.

Божинов е автор и на пътеписите “Вдън гората Дикчам”, “Юлень”, на сборника с разкази “Сивият скиталец”.

Вижте и класацията на веригата книжарници "Хермес":

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене