Как да избираме слънчеви очила

Cлънцето става все по-силно и очите се нуждаят от ефективна защита срещу ултравиолетовите лъчи. През последните десетилетия вредните лъчения са повече. Това се дължи на частичното нарушаване на озоновия слой, който има свойството да филтрира UV лъчите. Изследванията показват, че продължителното излагане на слънце може да доведе до развитие на катаракта. Т.нар. перде се характеризира с отслабване на остротата на зрението. Пациентите описват състоянието си като гледане през замъглено стъкло.

За да предпазите очите, трябва да изберете качествени слънчеви очила. Търсете ги в оптиките, а не по уличните сергии. Иначе може да си навредите. Ако изберете модел с тъмни стъкла, но без UV филтър, зеницата се лъже и остава по-широко отворена, в резултат на което в нея навлизат повече ултравиолетови лъчи. Човешкото око притежава известна физиологична защита спрямо светлината, но при ярка светлина тази естествена бариера става недостатъчна.

Избирайте слънчевите очила в зависимост от условията, в които искате да ги ползвате - в градска среда, по време на шофиране, за морския или планински курорт. Качествените модели са придружени от паспорт, в който е отбелязана в проценти защитата от ултравиолетовите алфа и бета лъчения. Там е записана в нанометри и дължината на вълните, блокирани от очилата. Пълно предпазване дават моделите с означение 400 nm.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене