Братът на Владо Карамазов прави тортата за кралската сватба 3 дни

Иван Александров с брат си - актьора Владо Карамазов  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Иван Александров от години живее и работи в Лондон с жена си и сина им Калоян

Стотици журналисти от цял свят днес влизат в двореца Уиндзор, за да отразяват отблизо сватбата на годината. Те ще следят за всичко в нея - кои са гостите, как са облечени, както и всяка стъпка на младоженците принц Хари и американската актриса Меган Маркъл. Но и за тях ще има почивка, в която ще могат да си поемат дъх и да опитат от специалния кетъринг, подготвен за тях от Международната пресасоциация в Лондон. За най-сладката част от нея отговаря един българин, който от години живее и работи в британската столица. Това е Иван Александров - братът на актьора Владо Карамазов. Фамилиите им са различни, защото актьорът от години използва артистичен псевдоним.

Иван получи специална покана от Дебора Бонети - директорката на международната пресасоциация (FPA), да направи втората по важност торта за сватбата на принц Хари. Поколеба се малко, но накрая направи такъв десерт, с който със сигурност ще впечатли не само журналистите, но и всички в Уиндзор.

Иван се познава с председателката на международната пресасоциация в Лондон отдавна. Преди време прави тортата за нейната сватба, а тя толкова харесва как работи той, че е

сред първите, към

които се обръща със

специалната покана

Преди две седмици тя пише на Иван и му обяснява, че от асоциацията искат да направят кетъринг за журналистите, които ще отразяват сватбата в кралския двор. И го пита дали може той да помогне, като направи къпкейкове (десерт, наподобяващ миниторта - б.а.) за събитието. Но Иван вече има няколко сериозни поръчки за същото време, по което е и сватбата на принц Хари, затова казва само: Дебора, ще си помисля.

Иван Александров прави една от многото си торти шедьоври.
Иван Александров прави една от многото си торти шедьоври.

“Дай да измислим нещо, знам, че ти ще се справиш”, настоява Бонети. И след не малко убеждаване Иван започва да обмисля какво да подготви, че да е достойно за събитие като кралската сватба. Затова оставя идеята за къпкейковете и решава да направи торта, която да е в унисон с младоженската. Нея приготвя лично кралският сладкар.

“Може би с тази си идея спечелих и правото аз да правя кетъринга за журналистите”, обяснява Александров.

Иван има професионална къща вкъщи.
Иван има професионална къща вкъщи.

Работата по тортата му отнема няколко дни - все пак тя е втората по значимост в кралската сватба, а и всички журналисти ще я пробват и трябва да ахнат, щом я видят и вкусят. Самият Иван си поставя доста амбициозна задача - да приготви торта на пет етажа, с много орнаменти от захарни цветя с вкус на бъз и лимон, какъвто ще е вкусът и на кралския десерт.

И трябва да е готов горе-долу до четвъртък вечерта - заради засилени мерки за сигурност трябва да я закара до замъка Уиндзор в петък сутринта и

на място да

я сглоби

Орманнтите, които прави за тортата за сватбата на принц Хари.
Орманнтите, които прави за тортата за сватбата на принц Хари.

Така че на следващия ден - в събота, всичко да мине по ноти. “За мен правенето на пететажна торта е рутина и ми отнема от изпичането до крайното ѝ оформяне около 3 дни, за да се завърши изцяло. Сега по-пипкавата работа са цветята по нея - правят се листенце по листенце, които се увиват ръчно”, разказва Иван.

Първоначално идеята е той да приготви чисто бяла торта. Но Дебора Бонети държи на нея да стои и логото на асоциацията, което е в лилаво. За да изглежда добре, той решава да сложи украса и с няколко цветя в различни нюанси - прасковено, бяло с леко лилаво, лавандула. Вкусът ще е същият като на кралската торта. И той има своята особеност. Ако в България повече се харесват тортите с крем, които са сочни и богато сиропирани, на Острова не обичат особено този вкус.

Захарните цветя ще са с вкус на бъз и лимон.
Захарните цветя ще са с вкус на бъз и лимон.

Иван завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, специалност сладкар. След като се дипломира, работи като сервитьор около година. После му предлагат работа като сладкар. Започва в сладкарница “Моцарт” в София, където среща арабин - много талантлив сладкар. Именно той го запалил и започнал да го учи на занаята.

След това работи в сладкарница “Лучано”. Още помни какви опашки се виели, преди да отвори за празниците. В един момент обаче решил

да смени професията

и заминал за Дубай

След две години се опомнил и пак се върнал към кулинарията, само че в Англия.

Допреди няколко месеца е главен сладкар в петзвезден хотел в Лондон, докато не решава да напусне и да развива своята марка Boutique Сookie's Сakes. Всичко прави сам, но вече усеща, че на моменти изнемогва и ще трябва да си вземе помощници. “Започнах да работя вкъщи, за да се развличам, а и да се уча на нови техники. Това забавление се превърна в сериозно занимание”, казва Иван.

Така вече има професионална кухня вкъщи, работи само по поръчки и не може да се оплаче от липса на клиенти. За деня преди кралската сватба например, петъка, трябваше да направи торти за рождените дни на двама руски милионери.

Иван живее в Лондон със съпругата си, която работи като флорист, и сина им Калоян. Момчето е на 6 г. и май много-много не се вълнува от сладкарството на баща си. “Тортите вече не ги признава за нищо, защото ги вижда непрекъснато около мен”, смее се Иван. Малкият едва ли ще се насочи към занаята на баща си, но като нищо може да тръгне по стъпките на известния си чичо - много му харесва да гледа Владо Карамазов на сцена.

Украшенията към тортата за кралската сватба
Украшенията към тортата за кралската сватба

“Брат ми беше най-големият критик за това, че заминавам от България. Но след 2 години дойде при мен и ми каза: Това е шансът ти да се докажеш”, обяснява Иван.

Заради ангажимента си по кралската сватба Иван няма да успее да присъства на базара, организиран от родителите на децата в училището на сина му. Всички там добре знаят с какво се занимава той и разчитат на сладките му, за да съберат повече средства на благотворителното събитие. “Много ще съм натоварен и няма да мога да дойда”, казва им той. Те поглеждат видимо разочаровани, но щом чуват причината за отсъствието му, не могат да скрият възхитата си. “Трябва да си много горд”, радват се на постижението му и там.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене