Кирил Маричков-син с принос за победата на десните в Италия

КИРИЛ МАРИЧКОВ-СИН

2 г. след като Ватиканът се “помири” с него, “24 часа” успя да вземе първото интервю с българина, който се оказа директор в ключова фондация в Рим

2 години след срещата на Кирил Маричков-син с папа Франциск и помиряването му с Ватикана - събитие, отразено тогава на цяла страница на най-популярното списание в Италия - “Еспресо”, но за което у нас много-много не се разбра, “24 часа” го потърси. И той склони да разкаже с какво се занимава.

Маричков е адвокат, с три висши образования в Италия (по право, политически науки и международни отношения), множество публикации и три издадени книги. Последната е “Кратка история на отношенията между САЩ и Русия” и излезе през 2014 г. По-голяма популярност несъмнено придоби романът му “Clandestination” (“Пътят на беглеца”), в който описва действителната история на имигрант от Източна Европа, като един от епизодите е как момчето прави секс с мъж срещу заплащане. Именно заради това през 2012 г. Кирил Маричков-син, който беше определен от правителството на Бойко Борисов за посланик на България във Ватикана по времето на папа Бенедикт XVI, не получи агреман от Светия престол.

Под надслов “Ватиканът се сдобри с бившия български посланик, изгонен заради неодобрен роман”, “Еспресо” посвещава цяла страница на факта, че през септември 2015 г.

папа Франциск

приема Маричков

като жест на сдобряване след проявата на неуважение от страна на папския двор по времето на предшественика му. В обширния материал, посветен на българина, списанието прави следната ретроспекция: “Кирил е в добра компания. Между случаите на отказ на агреман за посланик от висшите прелати в курията по времето на понтификата на Рацингер (папа Бенедикт XVI - б.а.) фигурира този с Каролайн Кенеди, дъщерята на президента Джон Фицджералд Кенеди, назначена от Обама и отхвърлена от Държавния секретариат на Ватикана, след което замина като посланик за Токио. Трима са отхвърлените френски посланици - двама, назначени от Саркози, и един от Оланд. Нито един от тези пропуснати посланици при Светия престол не е бил приет впоследствие във Ватикана. Кирил Маричков бе първият допуснат до папата в знак на помирение.” 

Кирил се ръкува с настоящия папа Франциск.
Кирил се ръкува с настоящия папа Франциск.

Кой е всъщност синът на легендарния български рокаджия и с какво се занимава днес на Ботуша? Кирил Кирилов Маричков заминава за Рим, след като отбива военна служба. Вече е живял в Италия през по-голямата част от живота си - цели 23 от 44-те си години. След трите си дипломи адвокатът писател се разгръща и на още един фронт, и то доста актуален.

Също като баща си

Кирил Маричков,

който в зората на

демокрацията бе

депутат от СДС

във Великото народно събрание, и младшият Кирил Маричков е вече политически ангажиран. Естествено, с десните. Този път адвокатът играе важна роля в току-що приключилите парламентарни избори на Ботуша - първите от 2013 г. Маричков-син е директор по въпросите с бежанците и имиграцията на мощната италианска фондация на десните “ФареФутуро”. В нея фигурират сенатори и депутати, видни лица от бизнеса, дипломати и бивши министри.

Такъв е и Адолфо Урсо, президент на “ФареФутуро”, бивш министър на външната търговия на Италия в продължение на 8 г. и депутат цели 20 г. Точно той е човекът, който привлича българина адвокат в изборната надпревара. Адолфо Урсо е част и от най-новата история на нашата страна - като бивш министър на външната търговия през февруари 2004 г. съобщава в София, че по настояване на италианските депутати Европейската комисия включва в приоритетите си изграждането на транспортния коридор №8. А 2 г. по-рано - през февруари 2002 г., това е политикът, който пристига у нас преди премиера Силвио Берлускони и който обявява, че Италия подкрепя бързото присъединяване на България към НАТО и ЕС. Месец по-късно първото става факт.

Маричков-син приема да е отговорник по комуникациите в щаба на Урсо, издигнат като кандидат за сенатор от наскоро преобразуваната дясна партия Fratelli d’Italia (“Италиански братя”). За рекордно време - кампанията трае месец - екипът на българина успява

да изгради

цялостната уеб

машина, както и

социалните мрежи

на известния политик.

А това са първите изцяло медийни избори в италианската история, където почти цялата предизборна борба се води по туитър и фейсбук. Политическите атаки стигат буквално за миг до мобилните телефони на милиони италианци.

На изборите на 4 март дясната коалиция излиза първа и Урсо триумфира в богатия северен град Падуа. Избрани за сенатори са още трима членове на фондацията, както и двама депутати от националистите от Лигата.

Според адвоката имиграционните теми имат решаваща роля в изборите през март и насочват милиони гласове към десните сили. Радикализирането на подхода към бежанците тласка нагоре популистките и националистическите партии на Салвини и Джорджа Мелони, докато Берлускони изостава. Бизнесът с бежанците и грешните политики на европейско ниво на бившия премиер Матео Ренци и левите водят до парадокса те да вземат само 12% и да изгубят всякакво политическо влияние, анализира Маричков.

Маричков с лидерката на десните Джорджа Мелони (в средата), която бе министър на младежта в 4-ото правителство на Берлускони.
Маричков с лидерката на десните Джорджа Мелони (в средата), която бе министър на младежта в 4-ото правителство на Берлускони.

На въпрос как оценява ситуацията в България адвокатът декларира, че е силен привърженик на премиера Бойко Борисов, понеже гарантира стабилност в държавата и сигурност в управлението, което е оценено от бизнеса, инвеститорите и чуждестранните партньори. Би трябвало да е прав, понеже има поглед върху сферата - Маричков е представителят в Италия на българската работодателска КРИБ.

Българите да си дадат сметка, че най-важното в една държава е управниците да могат да вземат решения и да управляват дълго и спокойно. Това води до сигурност във всички сектори, препоръчва Маричков. И привежда пример, защитаващ тезата му: “Когато преди няколко години временният италиански премиер Енрико Лета отиде в Катар да привлича инвестиции, арабите му казали, че политическата несигурност в държавата и най-вече

фактът, че днес той

е премиер, но утре

ще е друг, не им

позволява да

инвестират.”

Маричков препоръчва на сънародниците си да се информират повече какво става в западните държави и да правят съпоставка с България, за да оценяват прогреса, постигнат у нас. Като убеден европеист той оценява високо политиката на правителството по отношение на ЕС. На въпрос дали би влязъл и в лично качество в политиката казва, че в днешни дни политическият фокус и теренът, на който се защитават националните интереси, се е преместил в Брюксел.

Отговорите на въпросите за личния си живот Маричков свежда до факта, че е женен и има дъщеря и син. А преди 3 г. осиновява от дистанция, т.е. поема издръжката и образованието на дете от Боливия, което сега е на 8 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене