Лучано Бенетон показва на света картини на 148 българи

Лучано Бенетон по време на една от експозициите с картини 10х12 см СНИМКИ: ИМАГО МУНДИ

Съвременните български художници, сред които са Греди Асса, Стефан Петрунов и Зара Александрова, са включени в пътуващи изложби

След десетилетия, отдадени на бизнеса, Лучано Бенетон - собственик на едноименната компания, се захвана и с картографиране на съвременното световно изкуство. Неговият проект за демократично изкуство се нарича Imago Mundi.

Това е нещо като световен каталог на съвременните художници и включването им в пътуващи изложби по всички краища на планетата.

Проектът, стартирал преди няколко години, е включил досега 25 000 млади творци от 150 страни. България е представена със 148 съвременни художници.

Но как функционира Imago Mundi?

Всяка страна

се представя

със собствена

колекция картини

на 140-210 творци. Те се селекционират от местен куратор, на когото се доверява Бенетон. Целта е съответното национално изкуство да се представи пред очите на света. Всеки художник участва със своя творба с размери 10х12 см и тя се включва в колекцията, наподобяваща шарен пъзел.

На 29 май в град Триест ще бъде открита поредната изложба от 40 колекции, включваща и българската. Тя ще продължи до 2 септември. 

Картини на трима от 148-те български автори в нашата колекция:  Стефан Петрунов – Blue
Картини на трима от 148-те български автори в нашата колекция: Стефан Петрунов – Blue

6300 произведения

ще бъдат изложени в

Салона на прелестите,

бившия рибарник на града. Намиращото се точно пред морето изложбено пространство ще кръстоса различни култури и истории, вградени в картините, и ще ги покаже в Триест, който открай време се смята за кръстопът на хора, традиции и идеи.

По подобен начин пътуващата изложба на Бенетон излага експозиции и в Ню Йорк, Виена, Сараево, Дакар, Венеция... Imago Mundi има отскоро и свой дом в Тревизо, където е седалището на “Бенетон”. Той е в Галерията на затворите – става въпрос за реставрираните бивши затвори на Хабсбургите. 

Греди Асса – Romanticism
Греди Асса – Romanticism

България по подобие на останалите страни има свой каталог, включващ творбите на всичките 148 художници. Всеки е представен и с биографията си. “Източна порта на Балканския полуостров и свързващо звено между Изтока и Запада, Европа и Мала Азия, Дунав и Черно море - България винаги е била място за преходи, завоевания и промени; именно поради това

родените тук култури

са необикновено

разнородни”, пише

Лучано Бенетон

в предговора на

българския каталог

Imago Mundi не е търговска операция, тъй като творбите не се продават. Проектът обаче им дава възможност да бъдат изложени по света, а на авторите им – да завържат контакти. Уеб платформата на проекта също се обогатява непрекъснато и служи като мост между различните художествени реалности. 

Зара Александрова - Endless Beautification
Зара Александрова - Endless Beautification

Бизнесменът Лучано Бенетон плаща от собствения си джоб за цялото реализиране на проекта - от селекционирането на картините до изпращането на платната и организирането на изложбите по света. За всичко това получава нула печалби. Eкспозициите се посещават гратис.

Със сигурност

историята на

Imago Mundi

е тясно свързана с историята на стотиците пътувания в чужбина на самия Лучано Бенетон и на любопитството му към нови светове. С проекта си той се опитва да разкаже на света всяка отделна страна, видяна през очите на собствените ѝ творци.  

Една от изложбите на Imago Mundi
Една от изложбите на Imago Mundi

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене