Туитър масово блокира български акаунти, счита ги за руски тролове

Снимка: Pixabay

Преди седмица Туитър заяви, че ще започне по-агресивно да разкрива и да се бори с троловете. Но тези действия доведоха до съвсем непредвидими последици – получиха се големи сътресения в българската общност в Туитър, разказва kaldata.com

Все повече и повече български граждани се оплакват, че техните акаунти са заключени, а при други потребители съобщенията се филтрират, особено при използването на кирилица. Блокираните Туитър акаунти се увеличават и ситуацията може да нарасне до скандал.

Блокирани са акаунти, които нямат никаква връзка с политически теми и са просто туитове на български език. Препратките към харесано видео в YouTube или към подобен пост започват да стават причина за изчезване на коментарите или блокирането на поста. Защо се случва това?

Според The Verge, променените алгоритми за безопасност на Туитър приемат туитовете на кирилица за постове на „руските хакери“. Новите алгоритми изглежда не правят разлика, дали написаното на кирилица е на български или руски език. Голяма грешка, като се има предвид, че българите са създатели на кирилицата.

Започнаха да се появяват и оплаквания от потребители на Туитър от други държави, в които също се използва кирилицата.

След получаването на индивидуалните жалби Туитър премахва блокажа на акаунта, но спира „подозрителните туитове“ и не изпраща съобщенията за нови туитове.

На Туитър му трябваха два дни за да отговори със следното:

„Запознати сме и разглеждаме проблема. Правим необходимото за решаването му, но ще продължим да предприемаме необходимите действия за спазването на нашите Общи условия и борбата със злоумишлениците“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене