Хари и Меган - новото лице на английската корона. Поканиха на сватбата тъмнокож проповедник, който пред кралицата направи историческо послание срещу бедността, робството и войните за ужас на расистите

 

Преподобният Майкъл Къри, лидер на Епископалната църква, цитира легендарния Мартин Лутър Кинг за "силата на любовта" по време на благословията си за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл.

65-годишният чернокож пастор от Чикаго влезе в историята, като спомена робството в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка "Уиндзор".

Той бе и прекалено емоционален, което

не е в стила на кралския протокол

Преподобният Къри, глава на Епископалната църква, създадена след американската революция, тъй като е била принудена да се отдели от Англиканската, е бил поканен лично от булката и младоженеца. Те се държаха за ръце, когато той започна речта си с текст от Песен на песните:

"Положи ме като печат на сърцето си, пръстен на ръката си, тъй като любовта е силна като смърт, ревността е люта като преизподня, стрелите й са огнени, тя е силен пламък." "Трябва да открием прераждащата сила на любовта. И тогава ще можем да направим от стария нов свят. Любовта е единственият начин" - каза Къри. - В любовта има сила… Всеки, който някога е бил влюбен, знае за какво говоря."

Познавачите на афроамериканската култура и религия разбраха намека му за робството, когато цитира "Има балсам в Галаад". Стар спиричуъл, който са пели афроамериканци в САЩ, опитвайки се да избягат от робство. Проповедта му бе последвана от Stand By Me, изпълнена от евангелски хор.

Пред Си Ен Ен Къри каза, че младоженците му благодарили след церемонията. "И очите, усмивките и реакциите им говореха. Това беше невербална комуникация" - каза той. … Дори начинът, по който се гледаха, подаде сигнал:

Двамата са

истински влюбени

Редица медии отбелязаха колко неудобно са се чувствали някои от по-възрастните членове на кралското семейство по време на пламенната реч на Къри. Камерите отразяваха и развеселени от проповедта лица. Усмивката си не скриваше и футболистът Дейвид Бекъм.

Главата на Епископалната църква "разби" американското робство пред кралицата на Англия. Той говори за нищетата и призова за край на бедността и войните, които не са типични теми за сватба. Но са в стила на Къри.

"Когато има любов, никога повече

няма да има дете, което ще си ляга гладно”

- каза епископът и допълни цитати от "Книгата на пророка Амос": "Нека чрез любовта да позволим на правосъдието да "тече" като силен поток и правдата да бъде все по-силен ручей…" "Бедността ще се превърне в история" и "земята ще стане светилище". Накрая той заключи, че "Бог може да държи всички ни във всемогъщите ръце на любовта.""Политическото послание в проповедта на преподобния Майкъл Къри пред пълната с кралски особи и знаменитости зала в замъка Уиндзор е оценявяно от анализатори като отваряне на монархията.

На първия ред седяха кралица Елизабет II и майката на булката, Дория Рагланд, потомка на роби от памучните плантации в Южна Джорджия, която стана обект на расистки коментари по германския тв канал ZDF.

Въпреки че е израснала като протестантка, Меган учи в католическо училище и бе прекръстена в Англиканската църква преди церемонията. "Но тя преди всичко представя новото лице на кралската власт, която отразява съвременна Англия, образец на различните и мултикултурализма", писа сайтът "Атлантик".

Освен със силните си послания за силата на любовта сватбата ще остане като една от най-скъпите в историята

с разходите си

от $45 млн.

$42 млн. от тях бяха изразходвани за сигурността на гостите и кралското семейство. На всеки покрив е имало снайперист, по улиците – полиция и тайни агенти, а в небето – никакви дронове, гарантирано с противобезпилотна система.

На второ място по разходи е сватбената рокля на Меган, оценявана между $420 000 и $560 000. Пръстенът, който принцът подари на булката, също е със скъп и голям диамант, донесен от Ботсуана, и два камъка отстрани, завещани от майка му принцеса Даяна.

Четете още:

Защо мястото до принц Уилям на кралската сватба беше празно и за кого бе отредено?

Кралското семейство инвестира 32 млн. в сватбата на годината, но спечели над 500 млн. паунда

Майкъл Къри, лидер на Епископалната църква, който извърши бракосъчетанието в “Уиндзор”.
Майкъл Къри, лидер на Епископалната църква, който извърши бракосъчетанието в “Уиндзор”.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене