“Братоубийците” - непревеждан роман на Никос Казандзакис, издава го "Сиела"

Писателят е приеман за най-известния

гръцки писател и философ на ХХ век

В “Братоубийците” (ИК “Сиела”) - непревеждания в България роман на Никос Казандзакис, се описват трагедиите и кръвопролитията на Гръцката гражданска война в края на 40-те години на ХХ век.

Тогава в Гърция властва убийството, “тази прастара човешка нужда братът да се втурне да преследва брат си” . Тогава големият гръцки писател Никос Казандзакис създава “Братоубийците” - романа, в който едно цяло поколение е затиснато между двата воденични камъка на старото и новото време. Гражданската война в Гърция е в разгара си. Покривът на света се е срутил след опустошителната Втора световна война, а сред руините се се настанили зверствата на нова битка.

Партизани и националисти се бият в планините, обикновените хора страдат, а един свещеник се опитва да намери обяснение за тази трагедия и да открие начин да запази вярата си и да я използва за добро, докато родината му се срива.

В момент, в който брат брата си убива, Бог сякаш е обърнал гръб на хората, а Янарос е единственият, който има смелостта да се опълчи срещу човешките закони и инстинкти.

“Братоубийците” излиза за пръв път на български в луксозно издание с твърди корици в превод на Драгомира Вълчева и засяга характерните за цялото творчество на писателя теми - спасението на душата, същността на Бог, съдбата на хората, връзката между човека и земята, между човека и неговия народ, между човека и историята.

Без да взема страна и без да издава присъди, авторът потапя читателите в ужаса на войната, представен от гледната точка на един дълбоко вярващ свещеник, който всячески се опитва да следва заветите на Спасителя, да прощава и да обръща другата буза, докато светът се срива около него. Никос Казандзакис е приеман за най-известния гръцки писател и философ на ХХ век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са филмираният по-късно “Алексис Зорбас”, “Капитан Михалис”, “Последното изкушение”, “Дворците на Кносос” и “Аскетика”.

Още препоръки

Луксозно издание

на “Фокус-бокус”

Излезе луксозно издание на “Фокус-бокус” (ИК “Сиела”) - една от най-добрите книги на Кърт Вонегът.

Главният герой Юджийн Дебс Хартке е антигерой: бивш войник, престъпник, учител, измамник, състрадателен съпруг, страстен прелюбодеец.

Но той се опитва да направи хората щастливи, да им даде известна утеха и да ги обогати.

Всичко това до момента, в който не се оказва в затвора. Безмилостна антивоенна сатира в духа на “Параграф 22”.

Ето и класацията за седмицата на издателството:

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене