Малин Кръстев с колоритна роля в “Зимата на нашето недоволство”

Малин Кръстев (вдясно) в сцена от пиесата "Зимата на нашето недоволство"

Излизам от МГТ “Зад канала” след представлението “Зимата на нашето недоволство”. Един възрастен мъж, облечен в тъмносин костюм и с папийонка, както се ходеше на театър преди години, пъха лула в устата си, запалва я със запалка, внимавайки да не се изгори, и сяда на пейката пред витрината на театъра. Наобикалят го няколко жени на неговата възраст и той на висок глас обяснява: “Абе, аз го мислех този Малин Кръстев за средна работа, колко му е да си водещ в телевизията, нали, ама той бил велик артист! Права си, много добър беше!”

Преди този театрален фен качествата на Малин Кръстев оцени журито на “Аскеер 2018” и го

номинира за награда

в категорията

“най-добра

поддържаща роля”,

(тези вечер - 24 май, ще стане ясно дали ще я вземе - б.р.)

отчитайки изпълнението му на Дани Тейлър в “Зимата...”

Дани Тейлър не е в центъра на романа на Стайнбек, макар че той предопределя бъдещето на главния герой Итън Хоули, продавач в бакалия в малък град, чийто живот показва спектакълът на сцената на МГТ. Дани притежава парче земя в район на бъдещо разрастване на града и го завещава на приятеля си от детинство Итън, променяйки тотално живота му. Когато Малин Кръстев се появява на сцената, издокаран в дрипи на последен просяк, в залата проехтяват възклицания. Неговият Дани е толкова неочакван в сравнение с достопочтените граждани, замесени в историята, че незабавно измества интереса от тях към себе си. Като заклет пияница Дани-Малин е непрекъснато еуфоричен и обичливо настроен. Но в неговите дрипи има нещо интелигентно, сякаш защитаващо онова островче от мозъка му, в което той помни, че е собственик на безценен имот, който няма да му трябва в скорошното пътуване към отвъдното. Този човек очевидно е роден в престижна среда и Малин го показва в границите, които ненатрапчиво слага на пиянското си поведение. Преди да се отправи към коктейла от алкохол и сънотворни, Дани се появява в официален тоалет и начаса демонстрира класата си. Той няма нищо общо с българския просяк, когото виждаме да бърка в боклукчийските кофи или да протяга ръка пред църквата. Дани завещава парчето земя на Итън - акт, който е типичен за приятелите от американските истории - било белетристични или драматургични. Приятелството в американския наратив компенсира непрекъснатата борба за преуспяване, способна да изсуши емоциите на общуването. Това качество на Дани-Малин сигурно се харесва на зрителите. Но още по-сигурно им харесва свободата на съществуване на Дани, така, както им я представя актьорът. Свободата, позволяваща му да не зависи от интригите на средата и да слуша сърцето си. С когото и да е, където и да е.

И сега е

моментът на

сензацията

С ролята на Дани Тейлър Малин Кръстев дебютира в МГТ “Зад канала”. Защото влиза в тамошната трупа, след като напуска Младежкия театър, където преминаха младите му години и завоюва място на знакова фигура.

Той е известен с огромната си работоспособност. През миналия сезон не излезе от театъра в продължение на 10 месеца. И през цялото това време поддържа воденето на емисиите на тв предаването „Господари на ефира“. Участието на Малин не е просто комично разиграване на сценки по сценарий, както е например в “Комиците”.

Има водещи, които

са клоуни

в своето тв предаване и това е силата и въздействието им. С представяне на неволите на гражданите и с опитите за разрешаване на проблемите им “Господари на ефира” станаха инстанция, вид тв омбудсман. Хората ги търсят, надявайки се на тяхната намеса в ситуации, където търпят несправедливост, агресия, безочие, двойно дъно, измама. Не може да показваш и коментираш тези ситуации с клоунска мимика, ще обидиш засегнатите. Същевременно стилът на предаването изисква повишена комуникативност – водещите не бива да представят проблема и случая като изказване в Народното събрание, от което лъха смъртоносна скука. Затова и продуцентите избират актьори за водещи на “Господари на ефира”. Прави впечатление, че в тандемите Малин Кръстев е по-сдържаният, по-сериозният водещ, често опониращ на по-разхайтения, по-освободения в приказките и жестовете колега. Той казва, че прилагат схемата на лошото и доброто ченге.

В МГТ “Зад канала” Малин ще срещне колегата от шоуто Герасим Георгиев-Геро. Обзалагам се, че ни чакат любопитни реалности на тази сцена. И може би най-сетне Малин ще завърши пиесата си с условно заглавие “Кеван”, която прочетоха негови колеги и приятели в Театъра на маса на последната “Аполония”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене