Изложба в Барселона проследява връзката между творчеството ня Пикасо и кулинарното изкуство

СНИМКА: Pixabay

Деформирана бутилка вино, гевгир с форма на женска глава, инкрустиран в керамика скелет от риба - връзката между творчеството на Пабло Пикасо и кулинарното изкуство е представена в изложба в Барселона, предаде Франс прес. Изложбата се открива днес в музея, който носи името на художника, и ще продължи до 30 септември.

"Връзката между кулинарното изкуство и творчеството на Пикасо (1881 - 1973) е очевидна, но досега на тази тема не бе посвещавана изложба - заяви директорът на музея Еманюел Гигон. - Кулинарията е вездесъща в творбите му, независимо дали става дума за живопис, скулптура, керамика или поезия", предава БТА.

Изложбата в Барселона, където художникът живял между 1895 г. и 1904 г., включва над 180 творби, представени в 10 зали. В една от тях известният майстор-готвач Феран Адрия, наричан "Пикасо на кулинарията", се възползва от събитието, за да попита посетителите "Какво означава да готвиш?" и да ги накара да се замислят за връзката между артистичната и кулинарната креативност.

Това е голяма чест за Адрия, чийто емблематичен ресторант "Ел Були" в Коста Брава затвори врати през 2011 г. Феран признава, че се е вдъхновявал от две креативни личнисти - Пикасо и холандеца Йохан Кройф, един от най-великите футболисти в историята, играч и треньор на "Барселона", който почина през 2016 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене