СЛЕД "ИКАРА" БАХАРОВ ВЗЕ И "АСКЕЕРА" Пребори Вергов и Деян Донков за наградата

Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ

Актьорът Захари Бахаров взе награда "Аскеер" за водеща мъжка роля на 28-ите награди на театралната гилдия, които се проведоха по традиция на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия". Мотото тази година бе "Театърът - моята страст".

Зам.-шефът на Военния театър Йордан Алексиев бе кавалер на Таня Лолова
Зам.-шефът на Военния театър Йордан Алексиев бе кавалер на Таня Лолова
Явор Бахаров се размина с номинацията за поддържаща мъжка роля, но пък стана модна икона
Явор Бахаров се размина с номинацията за поддържаща мъжка роля, но пък стана модна икона
Шефът на БНТ Коко Каменаров влезе с неостаряващата Радина
Шефът на БНТ Коко Каменаров влезе с неостаряващата Радина
          
"Аз щях да й се зарадвам на тази награда така или иначе, обаче моментът, в който я получавам, таймингът - така да се каже... 24 май я прави още по-специална за мен. Това е голям жест, благодаря от сърце", заяви от сцената Бахаров, който спечели приза за ролята на Бай Славе в "Чамкория" по романа на Милен Русков. Това е втора статуетка за главна мъжка роля, която тази година печели актьорът, след като стана носител и на "Икар" за същия моноспектакъл. Въпреки че в категорията си се бореше със секссимволите Юлиан Вергов и Деян Донков, Захари не бе особено щастлив, че спечели. Причината според колегите му се корени във факта, че напоследък името на Бахаров е спрягано недобросъвестно от колегите му, които го наричат "халтураджия", забравил театъра и се впуснал да печели само от тв игри". На тях Захари така и не отговори, но гилдията се раздели "за" и "против" екранните му изяви и противоречия има ли талант за друго или не.

Захари дойде под ръка със съпругата си Диана Алексиева
Захари дойде под ръка със съпругата си Диана Алексиева
Малин Кръстев взе "Аскеер" за поддържаща роля
Малин Кръстев взе "Аскеер" за поддържаща роля
Усмивката не слезе от лицето на Марта Вачкова
Усмивката не слезе от лицето на Марта Вачкова
Владо Пенев и Гого Лозанов се суетят преди началото
Владо Пенев и Гого Лозанов се суетят преди началото
Вергов дойде дегизиран като Агент 007
Вергов дойде дегизиран като Агент 007

За водещата женска приза взе Мария Стефанова, която прави блестяща роля в "Три високи жени" от Едуард Олби. Стефанова победи Теодора Духовникова и Александра Василева и спечели неодобрителните погледи на по-младите си колежки. "Не очаквах да спечеля, защото след повече от 25 години, в които съм извън театъра, много неща са се променили. Не знам и дали съм я заслужила", каза трудноподвижната актриса, която излезе с бастун да си вземе наградата. "Ей, няма да дадат път на младите, беее", се шушукаше из първите редове, след като Стефанова седна на мястото си.

Останалите наградени бяха: за изгряваща звезда - Веселин Петров за ролите на Труфалгино и Панталоне в "Кралят Елен" по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър "Азарян"; за поддържаща женска роля "Аскеер" взе Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелмън, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов". За поддържаща мъжка роля беше отличен актьорът Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" от Юрий Дачев, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала". Като най-добро представление на тазгодишните „Аскеери“ беше отличен спектакълът "NeoДачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, в Народен театър "Иван Вазов". Иван Пантелеев беше отличен и с наградата за режисура за постановката "NeoДачници" по "Дачници" от Максим Горки, Народен театър "Иван Вазов".

Деян Донков влезе под ръка с красивата Радина Кърджилова
Деян Донков влезе под ръка с красивата Радина Кърджилова
Ирина Митева от "Откраднат живот" също бе гост
Ирина Митева от "Откраднат живот" също бе гост
Илияна Йотова
Илияна Йотова

Наградата за цялостен принос беше присъдена на големия български актьор Васил Михайлов, която му бе връчена от председателя на фондация "Аскер" Милен Миланов.
Малко преди началото на церемонията човекът, сътворил статуетката "Аскеер" - Георги Чапкънов, дойде със синьо око и притесни присъстващите. "Аз съм стар човек, паднах малко преди церемонията, но вече съм добре. Не можех да откажа да дойда", сподели за "България Днес" скулпторът.
Събитието уважи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Галаспектакълът бе с участието на студенти от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" от класа на проф. Атанас Атанасов, чийто сценарист и режисьор e Петринел Гочев, а сценограф Нина Пашова.

Васил Михайлов:
И глух, и на 90, пак ще играя!

- Г-н Михайлов, този път няма да откажете "Аскеера", както направихте за приза "Икар".
- Сантиментално свързан съм с моя Военен театър. Отговорността да бъдеш награждаван е много тежко бреме. Актьорът трябва да умира прав, в движение на сцената, а не да бъде жалък. Помня, когато майка ми стана на 87 години, как веднъж й казах: "Като стана на твоята възраст, ще облека белите дрехи на Петко войвода и ще викам: "А ти помниш ли меее, а?". (Смее се.) Не бива да я докарвам дотам.
- Носите в себе си националния ни характер и затова играете такива роли на войводи, така ли е?
- Може и така да е. Иначе по източните зодии съм Тигър, чието мото е: "Или водач, или гангстер". Но знаете ли, в началото много ми се играеше малкият човек. А сега съм възрастно момче, което все още не му се иска да рекапитулира. Но винаги казвам: "Хайдути много, войводи няма". Все пак съм готов да дам път и на младите бабаити, ако могат да се докажат, да стигнат до момента да станат войводи. Но дотогава много дълго време трябва да са четници... дълго, дълго това да играят.
- Как ви посрещат на турнето, което и в момента продължава в провинцията?
- Често ме посрещат с включени телефони на представления. Аз пък им казвам: "Ще дойда и на 90-ата си годишнина тук и въобще няма да ми пука, че ще звъните на представление, защото няма да мога да ви чувам. И глух, и на 90, пак ще играя!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене