В София отбелязаха Деня на Африка с африкански ритми, облекла и традиционна храна

Кадър: Фейсбук/ Илияна Йотова

Денят на Африка се отбелязва в градината при Народния театър "Иван Вазов" в София с африкански ритми, облекла и традиционна за континента храна.

Празненството събира африканските страни, акредитирани в България. Африканската емоционалност се представя чрез изпълненията на африкански барабани, традиционни песни и танци, африкански бижута. Темата на празненството е "Африка в България".

В днешния ден се честват 55 години от създаването на организацията за африканско единство. При откриването на празника вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че толкова много години след направеното от първите изследователи на Африка, тя продължава да бъде непознатата, загадъчната, обвитата с много легенди и митове красива земя за изследователи, за всички приятели на африканските страни.

По думите на Йотова българите още като деца почват да опознават този континент от учебниците, от уроците, от литературата.

"Днес за Африка говорим и с мъка, и с болка, но и с надежда, защото не сме се преборили с беднотията, с мизерията. Днес, за съжаление, от Африка идва един огромен миграционен поток, който тръгва към другите континенти, защото младите хора не виждат перспектива за себе си", подчерта Йотова. По думите й Европа днес не може да отговори на нуждите на този континент само в хуманитарната сфера, необходими са инвестиции, необходимо е внимание за местни предприятия. Според Йотова това е континент с огромен потенциал - много млади хора, огромен брой хора, които са готови да започнат своята кариера, бизнес, добре подготвени и този потенциал не бива да бъде изоставян.

"Африка преди всичко е мястото на екзотичните животни, на хубавите пейзажи, на възможностите за туризъм", отбеляза вицепрезидентът. Тя цитира Валери Петров, който казва, че когато човек стъпи на този континент, заболява от една особена африканска болест, защото притегателната сила на континента е толкова голяма, че ти се иска завинаги да останеш там.

Присъстващите бяха поздравени и от Петко Драганов - генерален директор на дирекция "Политически въпроси" към Министерството на външните работи на България, както и от Ванеса Калверт - посланик на Република Южна Африка и доайен на Африканската група. Те говориха за традиционно добрите отношения на България с африканските страни.

Калверт каза за БТА, че днес жителите на София могат да получат усещане за емоционалността на хората в Африка, радостта, която ги съпътства. В отговор на въпрос дали африканците са по-щастливи от европейците, Калверт каза, че си мисли, че вероятно е така, защото хората, които живеят в слънчеви области са по-щастливи.

По думите на Калверт целият свят е изправен пред едни и същи предизвикателства, на днешния ден трябва да се мисли за наследството на Нелсън Мандела, което е мир, а с мира компромиси не бива да бъдат правени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене