Залезът на джуките

Кайли Дженър, известна от риалити формати, също е с напомпани устни.

Подмладявайте се и се разкрасявайте умно и естетично. Лепването на патешки устни със сигурност не е начин да станете привлекателни

Устни, които отдавна са престанали да са устни, а са вулгарно преливащи “отварачки” - едната удря носа, другата брадата, а по средата трудно се отварят, най-много за да захапят претенциозно някоя сламка, завладяха през последните години “хайлайфа” у нас. С така наречените “патешки джуки” се сдобиха не само плеймейтки, но и хиляди незнайни девойки, жадни да са по актуалната тенденция.

Стигна се до случаи, в които печални кредитополучателки, които нямат идея как другояче биха се разплатили на банката, да си уголемяват джуките и някои други работи (но не и акъла), за да се задомят успешно. Или поне да изкарват доход, с който да си изплатят заема.

Клиниките се напълниха с клиентки, които всеки ден искат да помпат. Един вид пристрастяване. Естествено, без да имат каквато и да е нужда - излъгали са ги, че е секси, а всъщност така губят това, което естествено ги отличава от другите.

Имало е случаи, в които момичета били така нетърпеливи, че дори

лекарите, които имат

интерес да ги боцкат

още и още, ги гонят,

понеже вече няма накъде да се разгърне това пиршество на джуките. Говорят, че имало момичета с пари, които не можели да изтраят двата дни, в които набъбва хиалуронът, и тичат за още.

Д-р Анелия Здравкова съветва всички индивидуалността да е водеща при определянето на процедурите за лице и тяло.
Д-р Анелия Здравкова съветва всички индивидуалността да е водеща при определянето на процедурите за лице и тяло.

При младите жени има бум на търсене на корекция на зона устни, отчитат през последните години българските естетични хирурзи. Другите анатомични части са също важни, но често остават невидими - ако не се съблекат например, сутиенът придава що-годе някаква илюзия за наличност. Докато виж, джуките са по-така, за разкош...

И докато аз си мислех, че преливането на устата е по-скоро несъразмерност, хиляди дъщери, съпруги или просто любовници на републиката се втурнаха да се увенчаят с нея. И изведнъж по улиците на София се оказа, че не само афроамериканската раса разхожда плътна, набухнала джука.

Още миналата година проучване доказа, че устните на Анджелина Джоли, които впрочем са естествени, се възприемат като вулгарни. Както и тези на Кайли Дженър, която е известна с известността си - роднина на една от риалити звездите зад океана, затова и самата тя станала звезда.

А само 5 години по-рано - през 2012 г., Джоли бе определяна като жената с най-красиви устни. Нищо, че още тогава хирург от Калифорния призна, че 80% от звездите на Холивуд са напомпани. (Макар че почти никоя от тях не беше минала границата и не бе докарала нещата до патешката пародия, каквато се шири все още у нас.)

Тези дни откъм Монте Карло дойде добра новина за любителките на естественото -

да не се пипа

или ако се прави,

да е с мярка

На наскоро приключилия XVI световен конгрес по естетична медицина, който се проведе там под патронажа на принца на Монако Албер II и под научния надзор на Световното дружество за интердисциплинарна антиейдж медицина, светилата казаха “не” на твърде големите устни, съобщи дерматологът д-р Анелия Здравкова.

При младите жени през последните години има бум на търсене на корекция на устните. Обемът им обаче трябва да бъде съотнесен към формата и обема на другите части на лицето, съветва тя. И подхожда комплексно към лицето: “С възрастта устните губят плътността си, а цветният им контур се размива. Вертикалните бръчки и ъгълчетата на устните застават надолу, като придават тъжен вид на изражението. Филърите на основата на хиалуронова киселина са идеалното средство за възвръщане на младежкия вид на устните. Подходът в усъвършенстването на контура на лицето трябва да е чрез “профилопластика” - в профил и в 3/4 профил, с цел по-доброто определяне на пропорциите на различните лицеви елементи и по-естествения им вид след корекциите.”

Бриджит Бардо е родена с перфектните устни, личи и от фотосите й днес. Звездата е една от тези, които отказаха да се унифицират с дежурните скули и джуки.
Бриджит Бардо е родена с перфектните устни, личи и от фотосите й днес. Звездата е една от тези, които отказаха да се унифицират с дежурните скули и джуки.

“Устните трябва да бъдат забелязвани, защото са красиви, а не защото са големи”, подчертава д-р Здравкова. И съветва дамите, които решат да правят пълнеж с хиалурон, да комбинират с лазерна процедура или пилинг за периоралната зона, за да се въздейства върху овала на лицето, като се третира евентуално отпускане на кожата чрез радиочестотно моделиране. Има и вариант лифтинг на лице и шия чрез поставяне на конци, макар че пациентите най-често се притесняват от тази процедура, защото е по-инвазивна.

Всичко това е в контекста на модерния през последните години тренд “ноу мейкап”. Той отчита естественото желание не само на мъжете, но и на всеки човек да общува с естествено същество, независимо от кой пол е. А не на такова, на което, като му свалиш изкуствените мигли и коси и като го измиеш, му остава малко от “търговската” прелест.

Статистиката на тази мания

Устните са уникални - точно, като отпечатъците на пръстите ни. По света няма хора с еднакви по форма устни. Кожата на устните ни има само между 3 и 6 слоя. С възрастта те изтъняват. Това е така, защото с напредването на възрастта тялото започва да произвежда все по-малко колаген - протеинът, който оформя и устните.

Парадоксално, но устните си опитват да манипулират (оперативно или козметично) дори съвсем млади момичета, които реално няма защо да ги пипат. Покрай селфитата с патешките устни Кайли Дженър и модата джуки да се помпат с вакуум, уасаби и всякакви гланцове и гелове за моментален ефект, през последните години се стигна и до бума за хирургично уголемяване на устните. Само в САЩ през 2015 г. са извършени 27 000 такива процедури.

През последните години глобалното застаряване на населението, урбанизацията, индустриалният бум и оксидативният стрес правят все по-актуално търсенето на нови методи на подмладяване, отчете форумът в Монта Карло. Ето защо целият свят поставя акцента върху по-малко инвазивните методи на подмладяване. И докато през последните години отговорът е бил само хирургична намеса, сега има разнообразни техники и продукти, които с далеч по-малко травми дават бърз резултат без риск.

Така например технологиите като лазери, радиочестотни апарати и ултразвук напредват с около 10% годишно. Още повече - с 13% на година, “дърпат” и методите за ремоделиране на тялото. Част от тях вероятно звучат твърде ексцентрично за България, но на Запад има все повече поддръжници - а именно тенденцията за подмладяване на интимните зони (разработени са нови технологии специално за вагинално подмладяване и пилинг). От друга страна, филъри вече се поставят навсякъде - за повдигане на дупето например.

Но да се върнем към лицето. На конгреса бе прогнозирано, че пазарът на естетични процедури с апарат ще се увеличи с над 7% до 2022 г., като ще достигне внушителната сума от близо 1,5 милиарда долара. Така поне сочи мащабно световно проучване, направено в края на миналата година от Transparency Market Research.

Момиче с естествено красиви устни
Момиче с естествено красиви устни

Хиалуронът - най-добрият

приятел на кожата

Подчертаването и запълването на бръчиците и скулите винаги се е свързвало с хиалуроновата киселина, която е най-честно ползваният неагресивен продукт. Прилагат го също за корекции на брадичката и дори на носа. Хиалуронът има и хидратиращо действие - неслучайно качествената козметика за лице залага на него. От него се повлияват и тъмните кръгове около очите. В този случай се прилага хиалуронова киселина с ниско съдържание на вода, за да се предотвратят отокът и тъжното изражение на лицето.

И мъжете се изкушават

да са клиенти на естетиката,

отчете световният конгрес на красотата в Монако. Загубата на обема на лицето, вдлъбването например на бръчката между веждите, около очите и устните, падането на клепачите и двойната брадичка - всички тези проблеми засягат и двата пола. Ето защо днес все повече мъже отиват в естетичните кабинети, за да се подложат на бързодействащи подмладяващи процедури. Във Франция например представителите на силния пол били вече 14% от клиентите.

По време на конгреса в Монако били демонстрирани и техники как мъжкото лице може да изглежда по-женствено, и обратното - нежното да се маскулинизира. Това се постига чрез различни инжекционни техники в различни зони, в които се поставят ботокс или филъри.

Демонстрация била направена и на регенеративната медицина - новия начин за подмладяване, който разчита на иновации в мекотъканното възстановяване като прилагането на стволови клетки и растежни фактори.

Най-късно след

25 г. жените да ползват крем

около очите и

да мажат шията

- нещо, което мнозина пренебрегват. На конгреса в Монако били обсъдени именно тези теми - технологии за стягане и хидратация на тези зони. Защото шията и деколтето издават първи възрастта. Там е представен и продукт, който се поставя в специални точки именно в областта на шията, като така стимулира производството на колаген и еластин. Тройната комбинация от микронидлинг с радиочестота и хиалуронови филъри стяга също кожата на шията, запълва бръчиците ѝ и оформя долния лицев контур. Филъри, прилагане на техника с уреди и неоперативна блеферопластика са били представени в Монте Карло също за повдигане на веждите и горния клепач.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене